Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Orange, banane et chocolat. Τούρτα Βάσκων.

"Orange, banane et chocolat". Μια υπέροχη και γευστικότατη Γαλλική παραδοσιακή συνταγή, τούρτα Βάσκων, ή κέικ των Βάσκων. (Πορτοκάλι, μπανάνα και σοκολάτα) Θα μπορούσα να πω ότι θυμίζει περισσότερο πίτα, παρά τούρτα. Πάντως όπως και να έχει, είναι υπέροχη...  Επίσης να πω ότι ποικίλη στον τρόπο παρασκευής της, όπως σε άρωμα στο κέικ, και στην γέμιση. Μπορεί να γεμίσει με φρούτα, μαρμελάδα, κρέμα βανίλιας, κ.λ.π. Αυτή η συνταγή που σας δίνω, είναι υπέροχη!! Η συνταγή είναι Γαλλική και δημοσιεύεται για πρώτη φορά σε Ελληνικό site,  μεταφρασμένη από μένα για αυτό το site.
Υλικά για μία φόρμα με τσέρκι 24 cm

Για τη ζύμη με πορτοκάλι:
120 γρμ. μαλακό βούτυρο
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
100 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα καλή αλάτι
250 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κρόκους αυγού

Για την κρέμα:
45 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρμ. ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
420 mL γάλα
55 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο

Για την γέμιση μπανάνας: 
2 μπανάνες
30 γρμ. ζάχαρη καστανή
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για την επιχρύσωση. (κρούστα): 
20 mL γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη,
η ένα ασπράδι αυγού ελαφρώς χτυπημένο με λίγη ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:

Ετοιμάστε την ζύμη:
Η προετοιμασία της ζύμης με πορτοκάλι μπορεί να γίνει και την προηγούμενη ημέρα. 

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τους κρόκους, το μπέικιν πάουντερ, και το αλεύρι, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία πάστα. Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη, και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ετοιμάστε την κρέμα:
Βράζουμε το γάλα.
Χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, ανακατεύουμε το αυγό, το αλεύρι και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα 420 ml βραστό γάλα, ανακατεύοντας. Ρίξτε το σε μια κατσαρόλα και αφήστε το να βράση σε μέτρια φωτιά για ένα έως δύο λεπτά, και να γίνει κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει μία λεία κρέμα. Την βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση τούρτας:
Παίρνουμε τα δύο τρίτα της ζύμης πορτοκαλιού, και με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα φύλλο σε μέγεθος μεγαλύτερο της φόρμας, τόσο όσο για να καλύψει και το πλαϊνό. Το βάζουμε στη φόρμα αφού την έχουμε πρώτα βουτυρώσει, καλύπτοντας με το φύλλο της ζύμης και το πλαϊνό τις φόρμας. Ρίχνουμε πάνω την κρέμα μας, αφού την δουλέψουμε πρώτα λίγο με ένα σύρμα να μαλακώσει, και την ισιώνουμε. Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες, και τις απλώνουμε πάνω στην κρέμα. Ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με την κανέλα, και πασπαλίζουμε τις φέτες μπανάνας. Γυρίστε τα τυχόν περισσεύματα ζύμης από τα τοιχώματα της φόρμας, προς τα μέσα. Ανοίγουμε και το υπόλοιπο ένα τρίτο της ζύμης πορτοκαλιού, σε φύλο ίσα με την διάμετρο της φόρμας, και το τοποθετούμε πάνω στη γέμιση.  Κολλήστε τις άκρες της κάτω και πάνω ζύμης, πιέζοντας ελαφρά.

Για την κρούστα:
Ανακατεύουμε το γάλα με τη ζάχαρη, και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης.
Η αλείφουμε την επιφάνεια με το ασπράδι, και με ένα πιρούνι τραβάμε σταυρωτά γραμμές, για να φτιάξουμε σχέδιο στην επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 30 λεπτά. Την αφήνουμε για δέκα λεπτά να κρυώσει πριν την ξεφορμάρουμε. Απολαύστε την κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι δοκιμασμένη, και έχει μια φανταστική, υπέροχη γεύση που σου τρελαίνει τον ουρανίσκο!!!

Σερβίρει 10 μερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF