Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Κέικ σοκολάτας-πορτοκάλι Battenburg

Ένα φανταστικό κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι, τυλιγμένο σε φοντάντ σοκολάτας. Ιδανικό για παιδικά πάρτι. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από εμένα αποκλειστικά για το sintagespanos.
Υλικά:
175 γρμ. βούτυρο, μαλακό
175 γρμ. ζάχαρη άχνη
175 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
2 κουταλιές της σούπας κακάο, και λίγο έξτρα για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
ξίσμα από 2 πορτοκάλια
150 γρμ. μαρμελάδα βερίκοκο
2 κουταλιές της σούπας Cointreau, ή Grand Marnier
500 γρμ. γλάσο φοντάντ σοκολάτας, (βλέπε συνταγή) ή λευκό ανακατεμένο με 2 κουτ. γλ. κακάο

Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 C.
2. Στρώστε ένα χαρτί ψησίματος σε ένα τετράγωνο ταψάκι 20 Χ 20 εκ. Χωρίστε το στα δύο με χαρτί κλείνοντας κάθε πλευρά ώστε το μείγμα να μην διαρρεύσει. Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα αυγά με το μίξερ σε μια απαλή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, και προσθέτουμε το κακάο στη μισή ζύμη, (προσθέστε ελάχιστο γάλα εάν το μείγμα είναι σφιχτό, θα πρέπει να είναι το ίδιο απαλό με το άλλο μείγμα), ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού στην άλλη μισή ζύμη, και ανακατεύουμε καλά. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας στο μισό του ταψιού, και το πορτοκάλι μέσα στο άλλο μισό.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα σουβλάκι, ή μαχαίρι καρφόνωντας το στο κέντρο του κέικ, θα πρέπει να βγει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, και το ξεφορμάρουμε. Το βάζουμε πάνω σε μία σχάρα, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
3. Ανοίγουμε το φοντάν σε ένα ορθογώνιο φύλλο 20 εκ. μήκος x 35 εκ. πλάτος x 1/2 εκ. πάχος/ύψος.
4. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι κέικ πάνω στο άλλο, και το κόβουμε/ισιώνουμε σε ίδιο μέγεθος. Κόβουμε κατά μήκος στα δύο, ώστε να έχουμε ένα δεύτερο όμοιο κομμάτι (2 μακριές λωρίδες από το καθένα 5x5 εκ.). Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε με το Cointreau.
5. Τοποθετούμε μια λωρίδα κέικ σοκολάτας στο κέντρο του φοντάντ, και κόβουμε το φοντάν σε μια ευθεία γραμμή σε κάθε άκρο, έτσι ώστε να έχει το ίδιο μήκος με το κέικ. Αλείφουμε το κομμάτι κέικ σοκολάτας σε όλη την επιφάνεια με μαρμελάδα. Αλείφουμε μια λωρίδα κέικ πορτοκάλι με μαρμελάδα, και το βάζουμε δίπλα του, ενώνοντας τα δύο κομμάτια μαζί. Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα δύο κομμάτια κέικ, βάζοντας τη σοκολάτα πάνω από το πορτοκάλι και το πορτοκάλι πάνω στη σοκολάτα. Διπλώνουμε το φοντάντ πάνω από το κέικ, και ενώνουμε τις άκρες, κόβοντας τυχόν περισσεύματα. Γυρίζουμε ανάποδα το κέικ, ώστε η "ραφή" να είναι από κάτω. Πασπαλίστε αν θέλετε με λίγο κακάο.
Μυστικό:
1. Μπορείτε να φτιάξετε και διαφορετικές γεύσεις, όπως σοκολάτα με βανίλια, σοκολάτα με φράουλα, με αμύγδαλο, με μπανάνα, κ.λ.π..
2. Επίσης μπορείτε να χρωματίσετε την ζύμη σας με διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής, ώστε να έχετε έναν υπέροχο συνδυασμό χρωματιστού κέικ.
3. Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε αμυγδαλόπαστα και να το καλύψετε, αντί για φοντάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF