Συνταγή για: 50 παξιμαδάκια περίπου
Υλικά:
230 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 ασπράδια από μεγάλα αυγά
160 γρμ. ζάχαρη.
160 γρμ. ψιλοκομμένα ξερά σύκα
100 γρμ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης
ξύσμα από 2 λεμόνια
λίγο Βούτυρο για τις φόρμες
Οδηγίες:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ελαφρά 2-3 στενόμακρες φόρμες για κέικ μιας χρήσεως, 26 – 28 εκ. μήκος περίπου.
2. Αν τα φιστίκια δεν είναι καθαρισμένα από την καφέ φλούδα τους, τα βάζετε σε μπολ και τα σκεπάζετε με ζεστό νερό για 5 λεπτά. Τα στραγγίζετε, τα ξεφλουδίζετε και τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Τα χοντροκόβετε.
3. Ψιλοκόβετε τα σύκα και τα ανακατεύετε με το αλεύρι. Τα κρατάτε κατά μέρος.
4. Χτυπάτε τα ασπράδια με μίξερ, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίσουν μαλακές κορυφές (σηκώνοντας το σύρμα του μίξερ). Προσθέτετε μία – μία κουταλιά την ζάχαρη, εξακολουθώντας το χτύπημα. Προσθέτετε και το ξύσμα λεμονιού και σταματάτε το χτύπημα.
5. Προσθέτετε τα φιστίκια και το αλεύρι με τα σύκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα, να αναμειχθούν τα υλικά. Αδειάζετε το μείγμα στις φόρμες και στρώνετε την επιφάνεια. Προσοχή, το μείγμα δεν θα υπερβαίνει τα 4 εκ. ύψος.
6. Ψήνετε το μείγμα για 30 περίπου λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγα λεπτά να ξεκουραστεί, το ξεφορμάρετε και το βάζετε σε σχάρα να κρυώσει. Με κοφτερό μαχαίρι το κόβετε σε φέτες 1 εκ.
7. Αραδιάζετε τα παξιμαδάκια σε ταψί και τα ξαναβάζετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Στη μέση του ψησίματος περίπου, τα βγάζετε, τα γυρίζετε από την άλλη μεριά, και τα ξαναβάζετε στο φούρνο. Όταν ροδίσουν, τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Τα φυλάτε σε αεροστεγές κουτί.
Διατροφικά στοιχεία για 1 παξιμάδι
Θερμίδες: 105 θερμίδες
Λιπαρά: 2,5 γρμ.
Υλικά:
230 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 ασπράδια από μεγάλα αυγά
160 γρμ. ζάχαρη.
160 γρμ. ψιλοκομμένα ξερά σύκα
100 γρμ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης
ξύσμα από 2 λεμόνια
λίγο Βούτυρο για τις φόρμες
Οδηγίες:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ελαφρά 2-3 στενόμακρες φόρμες για κέικ μιας χρήσεως, 26 – 28 εκ. μήκος περίπου.
2. Αν τα φιστίκια δεν είναι καθαρισμένα από την καφέ φλούδα τους, τα βάζετε σε μπολ και τα σκεπάζετε με ζεστό νερό για 5 λεπτά. Τα στραγγίζετε, τα ξεφλουδίζετε και τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Τα χοντροκόβετε.
3. Ψιλοκόβετε τα σύκα και τα ανακατεύετε με το αλεύρι. Τα κρατάτε κατά μέρος.
4. Χτυπάτε τα ασπράδια με μίξερ, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίσουν μαλακές κορυφές (σηκώνοντας το σύρμα του μίξερ). Προσθέτετε μία – μία κουταλιά την ζάχαρη, εξακολουθώντας το χτύπημα. Προσθέτετε και το ξύσμα λεμονιού και σταματάτε το χτύπημα.
5. Προσθέτετε τα φιστίκια και το αλεύρι με τα σύκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα, να αναμειχθούν τα υλικά. Αδειάζετε το μείγμα στις φόρμες και στρώνετε την επιφάνεια. Προσοχή, το μείγμα δεν θα υπερβαίνει τα 4 εκ. ύψος.
6. Ψήνετε το μείγμα για 30 περίπου λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγα λεπτά να ξεκουραστεί, το ξεφορμάρετε και το βάζετε σε σχάρα να κρυώσει. Με κοφτερό μαχαίρι το κόβετε σε φέτες 1 εκ.
7. Αραδιάζετε τα παξιμαδάκια σε ταψί και τα ξαναβάζετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Στη μέση του ψησίματος περίπου, τα βγάζετε, τα γυρίζετε από την άλλη μεριά, και τα ξαναβάζετε στο φούρνο. Όταν ροδίσουν, τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Τα φυλάτε σε αεροστεγές κουτί.
Διατροφικά στοιχεία για 1 παξιμάδι
Θερμίδες: 105 θερμίδες
Λιπαρά: 2,5 γρμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.