Τάρτα με σοκολάτα και καραμέλα. Μία συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη.
Υλικά Για τη βάση:
200 γρμ. μπισκότα σοκολάτας με δημητριακά, ή οποιαδήποτε μπισκότα έχουμε
80 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
Για τη καραμέλα:
180 γρμ. ζάχαρη
160 γρμ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σ. βούτυρο
μία καλή πρέζα αλάτι
150 γρμ. καρύδια
Για τη γκανάς:
200 γρμ. κρέμα γάλακτος
300 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα τεμαχισμένη
45 γρμ. βούτυρο
2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Για τη βάση:
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα να γίνουν σκόνη.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ξαναχτυπάμε λίγο ακόμα.
Βάζουμε το μείγμα σε μία ταρτιέρα 25 εκατοστών, το στρώνουμε καλά φροντίζοντας να βάλουμε και στα τοιχώματα λίγο, το πατάμε λίγο με το χέρι και ψήνουμε για 15 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για τη καραμέλα:
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη κρέμα γάλακτος.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει.
Προσθέτω λίγο ζάχαρη στο τηγάνι, την ανακατεύουμε με μία μαρίζ ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε λίγη ακόμα ζάχαρη.
Συνεχίζουμε κατά αυτό το τρόπο, μέχρι να βάλουμε και να λιώσει όλη η ζάχαρη.
Προσθέτουμε στη καραμέλα μία καλή πρέζα αλάτι και στη συνέχεια τη καυτή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας μέχρι να λιώσει το βούτυρο.Ρίχνουμε το μείγμα της καραμέλας πάνω στη βάση μπισκότου και στρώνουμε από πάνω τα καρύδια (μπορούμε να βάλουμε ο,τι ξηρό καρπό θέλουμε.
Για τη γκανάζ:
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη κρέμα γάλακτος με το βούτυρο και τη προσθέτουμε στο μπολ με τη κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με μία σπάτουλα μέχρι να λιώσει καλά η κουβερτούρα.
Χύνουμε το μείγμα της κουβερτούρας στη ταρτιέρα πάνω από τους ξηρούς καρπούς.
Στολίζουμε με οποιοδήποτε ξηρό καρπό πάνω από τη κουβερτούρα.
Αφού κρυώσει μπορούμε να βάλουμε και σαντιγύ και τρούφα….
Η τάρτα συντηρείται σε θερμοκρασία δωματίου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.