Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Στρούντελ με μήλο, καρύδια, και σπόρους παπαρούνας

Prekmurska gibanica. Στρούντελ με μήλο, καρύδια, και σπόρους παπαρούνας, ένα υπέροχο παραδοσιακό γλύκισμα από την  Σλοβενία. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από εμένα, αποκλειστικά για το sintagespanos. Δοκιμάστε το.
Υλικά:

Για τη ζύμη στρούντελ:
300 γρμ. αλεύρι
3 κουτ. σ. χλιαρό νερό

2 κουτ. σ. κρασί
1 κουτ. σ. ζάχαρη
μία πρέζα αλάτι
2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
2 κουτ. σ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα

Γέμιση:

1. Γέμιση με σπόρους παπαρούνας:
400 γρμ. σπόρους παπαρούνας
200 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. κανέλα
200 γρμ. ζεστό γάλα

2. Γέμιση μήλου:
500 γρμ. μήλα σκληρά, καθαρισμένα και τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
200 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. κανέλα
ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουτ. σ. χυμό λεμονιού

3. Γέμιση τυριού:
500 γρμ. τυρί cottage
300 γρμ. ξινή κρέμα
1 αυγό
200 γρμ. ζάχαρη
2 κουτ. σ. σταφίδες ξανθιές μουσκεμένες σε 1 κουταλιά ρούμι
1 βανίλια

4. Γέμιση καρυδιού:
500 γρμ. ψιλοτριμμένα καρύδια, (μέτρια, όχι σκόνη)
200 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. κανέλα

Προαιρετική συμπλήρωση: 1/2 φλιτζάνι ξινή κρέμα*
Εκτέλεση:

Προεργασία:
1. Κοπανίστε τους σπόρους παπαρούνας σε ένα γουδί, ή στο μπλέντερ.
2. Ξεχωριστά για κάθε γέμιση, ανακατέψτε όλα τα υλικά καλά.
3. Βουτυρώστε καλά ένα τετράγωνο ή μακρόστενο ταψί 30x30 εκ. περίπου.

Για τη ζύμη στρούντελ:
Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ, ζυμώνουμε πολύ καλά (δέκα λεπτά τουλάχιστον) και το αφήνουμε να χαλαρώσει για μία ώρα. Στη συνέχεια ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, και τα κόβουμε στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.

Ολοκλήρωση:
1. Τοποθετούμε ένα φύλλο στο ταψί. Βουτυρώνουμε ελαφρά με λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε τη μισή γέμιση παπαρουνόσπορου.
2. Καλύπτουμε με ένα άλλο φύλλο, και βουτυρώνουμε. Απλώνουμε τη μισή γέμιση μήλου.
3. Καλύπτουμε με ένα άλλο φύλλο, βουτυρώνουμε, και απλώνουμε τη μισή γέμιση τυριού.
4. Καλύπτουμε με ένα άλλο φύλλο, βουτυρώνουμε, και απλώνουμε τη μισή γέμιση καρυδιού.
5. Καλύπτουμε με ένα άλλο φύλλο, και το βουτυρώνουμε και αυτό.
Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία με την υπόλοιπη γέμιση σπόρους παπαρούνας, μήλου, τυριού, και καρυδιού, φροντίζοντας πάντα να βουτυρώνουμε τα φύλλα.
Η τελική στρώση θα είναι με φύλλο αλειμμένο με λιωμένο βούτυρο.

*Αν θέλετε αλείψτε από πάνω με 1/2 φλιτζάνι ξινή κρέμα αραιωμένη με λίγο γάλα. Θα κάνει μία καλύτερη κρούστα. (προαιρετικά)
Το ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. βαθμούς.
Το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, και σερβίρουμε. Πασπαλίστε το από πάνω αν θέλετε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF