Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τάρτα λεμονιού

Υλικά:

Τάρτα:
300 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρμ. βούτυρο παγωμένο

100 γρμ, ζάχαρη άχνη
2 αυγά κρύα
1 πρέζα αλάτι
1 σφηνάκι γάλα, ή νερό, παγωμένο

Κρέμα λεμόνι:
5 κρόκους αυγών
400 γρμ. ζάχαρη
70 γρμ. κορν φλάουρ
1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
400 γρμ. ζεστό νερό
170 γρμ. φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
40 γρμ. βούτυρο

Μαρέγκα:
4 ασπράδια αβγών
120 γρμ. ζάχαρη άχνη
λίγο κρεμόριο
Εκτέλεση: 

Τάρτα:
Μπορείτε να την ετοιμάσετε και από την προηγούμενη μέρα, και να την φυλάξετε σε ξηρό μέρος. Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κιβάκια.
Βάλτε το αλεύρι, το βούτυρο, και το αλάτι στο μίξερ με το πτερύγιο. Χτυπήστε μέχρι η ζύμη να μοιάζει με ψίχουλα. Ρίξτε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε για 20 δευτερόλεπτα ακόμα. Βάλτε την ζύμη σε ένα μπολ, και ζυμώστε την για λίγο με τα χέρια. Τυλίξτε τη σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε να κρυώσει και να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε. Απλώστε την σε ένα αλευρομένο χαρτί ψησίματος, αλευρώστε ξανά, σκεπάστε την με χαρτί ψησίματος, και ανοίξτε την ζύμη με ένα πλάστη σε μέγεθος μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Βουτυρώστε καλά μία βαθιά ταρτιέρα, ή ταψάκι 25 εκ. διάμετρο περίπου, και στρώστε με τα δάχτυλα τη ζύμη να καλύψει και τα πλαϊνά. Την τρυπάμε αρκετά με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την γεμίζουμε με ότι όσπρια έχουμε, φασόλια, φακές, ή και ρύζι. Ψήνουμε στους 160 C σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια με την μεμβράνη, και ψήνουμε για 15-20' περίπου ακόμα, να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφή χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει, και την αφαιρούμε από την ταρτιέρα.

Για τη μαρέγκα:
Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την ζάχαρη άχνη και το κρεμόριο, σε σφιχτή μαρέγκα.
Για την γέμιση:
1. Σε ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους των αυγών.
2. Σε μία κατσαρόλα, ανακατέψτε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, και το αλάτι. Ρίξτε τα στο ζεστό νερό, και ανακατέψτε να λιώσουν. Βάλτε το σε δυνατή φωτιά, και φήστε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας. Όταν το μείγμα αρχίζει να πήζει, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρέψτε ανακατεύοντας σε πολύ χαμηλό βρασμό για 5 λεπτά. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίξτε μερικές κουταλιές μέσα στους κρόκους, και ανακατέψτε το καλά. Ρίξτε το μείγμα αυγού στο μίγμα κρέμας στην κατσαρόλα, και ανακατέψτε καλά. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει, 3 έως 5 λεπτά περίπου.
3. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίξτε και νακατέψτε το χυμό λεμονιού και το βούτυρο. Σκεπάστε με ένα κομμάτι μεμβράνης πατώντας πάνω στην επιφάνεια της κρέμας, και αφήστε το σε δροσερό να κρυώσει καλά.
4. Βάλτε την τάρτα σε μία πιατέλα, και ρίξτε την κρέμα μέσα στην ψημένη τάρτα. Βάλτε την στο ψυγείο να παγώσει καλά για 3-4 ώρες τουλάχιστον.
5. Απλώστε με ένα κουτάλι την μαρέγκα πάνω στην κρέμα, και καψαλίστε την ελαφρώς με ένα καμινέτο.

Σημείωση:
Αν θέλετε μπορείτε αντί για μαρέγκα, να πασπαλίσετε πάνω στην κρέμα λίγη ζάχαρη άχνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF