Για επικάλυψη γλυκών, τούρτες, κέικ, σοκολατάκια, κ.λ.π.. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη για το sintagespanos.
620 γρμ. κρυσταλλική ζάχαρη
80 γρμ. ζεστό νερό
2 κουτ. γλ. κακάο, (αν το θέλουμε σοκολατένιο)
1,5 γραμμάριο κρεμόριο
Βάζουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι. Τοποθετούμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν, και να φτάσει σε σημείο βρασμού. Βράζουμε χωρίς ανακάτεμα έως ότου, όταν ρίξουμε λίγο σε κρύο νερό, να σχηματίζεται μία μαλακιά μπάλα η οποία θα διατηρεί το σχήμα της. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 170 βαθμούς C. Αδειάζουμε το σιρόπι σιγά-σιγά σε μία ελαφρώς λαδωμένη μαρμάρινη επιφάνεια, ή μια μεγάλη λαμαρίνα. Αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά για να ψυχθεί, ή μέχρι όταν πιέζουμε με το δάκτυλο, να μένει ένα μικρό βαθούλωμα, αλλά δεν θα σχηματίζεται κρούστα. Αν σχηματιστεί κρούστα, τότε κάθε κομματάκι θα πρέπει να αφαιρεθεί, ή αλλιώς πρέπει να ξαναβράσει. Με μία σπάτουλα ξύνουμε και ανακατεύουμε το φοντάν μέχρι να γίνει λευκό και κρεμώδες. Θα πρέπει να γίνει σύντομα αυτή η διαδικασία, ώστε να έρθει σε σημείο ελαστικό, διαφορετικά άμα σφίξει θα είναι δύσκολο να το δουλέψουμε. Ξύστε την πλάκα και ζυμώστε τα ξύσματα χωριστά. Μην τα αναμιγνύετε με το φοντάν, εκτός αν είναι απολύτως απαλλαγμένα από καραμελωμένα κομματάκια. Το βάζουμε σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα, ή ένα υγρό πανί, και το αφήνουμε 24 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Πριν από τη χρήση πρέπει να τεθεί πάνω από ζεστό νερό και ατμό, για να μαλακώσει και να μπορεί να επεξεργαστεί ανάλογα με την χρήση του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.