Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Επιδόρπιο φράουλας με κρέμα μασκαρπόνε

Ένα υπέροχο Γαλλικής συνταγής γλύκισμα για επιδόρπιο, και όχι μόνο. Η συνταγή είναι Γαλλική και δημοσιεύεται για πρώτη φορά σε Ελληνικό site σε αυτό εδώ το site.
Θα χρειαστούμε:
8 ατομικά φορμάκια
η 8 κούπες του τσαγιού σε καμπύλο σχήμα

Υλικά:

Για το κέικ:
2 αυγά
60 γραμ. ζάχαρη1 πρέζα αλάτι
60 γραμ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
25 γραμ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση 1: 
30 γραμ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γραμ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, (εναλλακτικά, 1 βανίλια
90 ml γάλα
2 φύλλα ζελατίνης
2 αυγά, χωριστά κρόκους και ασπράδια
Λίγες σταγόνες πικραμύγδαλου
250 γραμ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε

Για τη γέμηση 2:
200 γραμ φράουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια
30 γραμ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας λικέρ φράουλας, ή κεράσι,
2 κουτ. σούπας κόκκινο χυμό φρούτων

Φινίρισμα: 
80 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα κομματιασμένη
1 καλή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Προετοιμασία:

Για το κέικ:
Σπάστε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέστε τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Χτυπήστε στο μίξερ το μείγμα για 10 λεπτά, μέχρι που να τριπλασιαστεί σε όγκο, και να γίνει σταθερό και αφράτο. Κοσκινίστε το αλεύρι πάνω από το μπολ και το ανακατέψτε ελαφρά, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Μοιράστε το μείγμα σε βουτυρωμένα και αλευρωμένα φορμάκια, και ψήστε το 10 έως 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C. Όταν τα μπισκότα ψηθούν περιμένετε 5 λεπτά να κρυώσουν πριν τα ξεφορμάρετε, και μετά αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα.

Για την γέμιση:
1) Σε ένα μπολ αναμίξετε τις φράουλες με 30 γρμ. ζάχαρη άχνη, το λικέρ και το χυμό, και αφήστε να μαριναριστούν.
2) Μαλακώστε τη ζελατίνη σε κρύο νερό.
3) Χτυπήστε με ένα σύρμα, τους κρόκους, αλεύρι, 30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη, και το εκχύλισμα βανίλιας σε μια κατσαρόλα. Στη συνέχεια βάλτε το στη φωτιά και προσθέστε 90 ml από το γάλα, μέχρι το μείγμα να βράση, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Βράστε το ένα έως δύο λεπτά, βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την στραγγισμένη ζελατίνη. Στη συνέχεια προσθέστε το μασκαρπόνε και το άρωμα του πικραμύγδαλου.
4) Με ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπήστε τα ασπράδια, προσθέτοντας τα 60 γρμ. ζάχαρη, εξακολουθείτε να χτυπάτε έως ότου γίνει μία απαλή μαρέγκα, και ρίξτε την στην κρέμα μασκαρπόνε διπλώνοντας απαλά με μία σπάτουλα.

Συναρμολόγηση: 
Σουρώστε τις φράουλες από το χυμό, και χωρίστε τις φράουλες και το χυμό σε 8 μέρη ίσης ποσότητας, ώστε να φτάσουν και για τα 8 κομμάτια κέικ.
Καλύψτε όλο το εσωτερικό μέρος σε κάθε φορμάκι η κούπας με μεμβράνη, αφήνοντας ένα μικρό μέρος να εξέχει πάνω από το χείλος. Κόβουμε το κέικ οριζόντια στη μέση. Βάλτε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας κρέμας μασκαρπόνε σε κάθε φορμάκι, και από πάνω βάλτε το ένα κομμάτι κέικ. Ρίξτε μία ποσότητα από τις φράουλες πάνω στο κέικ. Καλύψτε με μία κουταλιά κρέμας μασκαρπόνε, και βάλτε από πάνω το δεύτερο κομμάτι κέικ, ραντίστε το με το ένα μέρος από το χυμό. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία και στα υπόλοιπα φορμάκια. Τοποθετήστε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

Για το φινίρισμα:
Τοποθετήστε την σοκολάτα με το λάδι σε ένα μικρό μπολ. Λιώστε την προσεκτικά στο φούρνο μικροκυμάτων ή Μπεν Μαρί, και ανακατέψτε καλά. Αφήστε λίγο να κρυώσει, όχι να σφίξει. Αναποδογυρίστε το γλυκό σε ένα πιατάκι και ξεφορμάρετε με την βοήθεια της μεμβράνης, αφαιρέστε την μεμβράνη και ρίξτε μία κουταλιά λιωμένη σοκολάτα, και βάλτε μισή φράουλα από πάνω, η στολίστε με την δική σας φαντασία. Διατηρήστε τα στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρετε.

Tips
Εάν θέλετε βάλτε το γλυκό σε ένα ανάλογο στρογγυλό με καμπύλο σχήμα μπολ, η σε φόρμα του κέικ, βάζοντας και την μεμβράνη, και φτιάξτε ένα γλυκό το οποίο μπορείτε να το κόψετε μετά σε κομμάτια. Η διαδικασία θα είναι ακριβώς η ίδια, μόνο πού το κέικ θα το ψήσετε σε ανάλογο μέγεθος ταψάκι, η φόρμα, και φυσικά θα το κόψετε μετά στη μέση όπως κάναμε και στα φορμάκια.
Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF