Αμερικάνικο γλύκισμα.
Υλικά:
Για τη βάση μπισκότου:
3/4 φλιτζ. τσαγιού (170 γραμ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλιτζ. τσαγιού (50 γραμ.) ζάχαρη
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού (210 γραμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την καραμέλα:
400 γραμμ. ζαχαρούχο γάλα
Για την επικάλυψη:
170 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο κομμένη σε κομμάτια
1 κουτ. γ. βούτυρο
Εκτέλεση βάσης μπισκότου:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C και τοποθετήστε τη σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου. Βουτυρώστε ένα ταψί 25 Χ 25 cm περίπου.
Στο κάδο του μίξερ χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, το αλεύρι και το αλάτι, και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στρώστε το μείγμα μπισκότου ομοιόμορφα στο βουτυρωμένο ταψί, και ψήστε το για 20 λεπτά περίπου, ή μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα. Αφαιρέστε το από το φούρνο και τοποθετήστε το σε ένα
δροσερό μέρος να κρυώσει.
Εκτέλεση καραμέλας:
Αδειάσετε το ζαχαρούχο γάλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετήστε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Βράστε το ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 60 έως 90 λεπτά, ή έως ότου το γάλα πήξει και έχει πάρει
χρώμα καραμέλας. Αφαιρέστε από τη φωτιά και χτυπήστε το μέχρι να μαλακώσει. Ρίξτε την καραμέλα πάνω από το ψημένο μπισκότο, και απλώστε την ομοιόμορφα. Αφήστε να κρυώσει.
Για επικάλυψη:
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και την στρώνουμε ομοιόμορφα
πάνω στη καραμέλα. Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Κόψτε το σε τετράγωνα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι,
και σερβίρετε.
Υλικά:
Για τη βάση μπισκότου:
3/4 φλιτζ. τσαγιού (170 γραμ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλιτζ. τσαγιού (50 γραμ.) ζάχαρη
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού (210 γραμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την καραμέλα:
400 γραμμ. ζαχαρούχο γάλα
Για την επικάλυψη:
170 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο κομμένη σε κομμάτια
1 κουτ. γ. βούτυρο
Εκτέλεση βάσης μπισκότου:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C και τοποθετήστε τη σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου. Βουτυρώστε ένα ταψί 25 Χ 25 cm περίπου.
Στο κάδο του μίξερ χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, το αλεύρι και το αλάτι, και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στρώστε το μείγμα μπισκότου ομοιόμορφα στο βουτυρωμένο ταψί, και ψήστε το για 20 λεπτά περίπου, ή μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα. Αφαιρέστε το από το φούρνο και τοποθετήστε το σε ένα
δροσερό μέρος να κρυώσει.
Εκτέλεση καραμέλας:
Αδειάσετε το ζαχαρούχο γάλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετήστε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Βράστε το ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 60 έως 90 λεπτά, ή έως ότου το γάλα πήξει και έχει πάρει
χρώμα καραμέλας. Αφαιρέστε από τη φωτιά και χτυπήστε το μέχρι να μαλακώσει. Ρίξτε την καραμέλα πάνω από το ψημένο μπισκότο, και απλώστε την ομοιόμορφα. Αφήστε να κρυώσει.
Για επικάλυψη:
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και την στρώνουμε ομοιόμορφα
πάνω στη καραμέλα. Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Κόψτε το σε τετράγωνα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι,
και σερβίρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.