Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Μηλόπιτα διχτυωτή

Υπέροχη μοσχομυρωδάτη μηλόπιτα, με αφράτη ζύμη. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από εμένα αποκλειστικά για το sintagespanos.
Για τη ζύμη:
2 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
2 ¼ κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
110 ml. πλήρες γάλα, χλιαρό
130 γρμ. ζάχαρη
70 γρμ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. του γλ. κοφτό αλάτι
2 μεγάλοι κρόκοι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα από 1 πορτοκάλι μεγάλο
½ κουτ. του γλ. κάρδαμο
¼ κουτ. του γλ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
300 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:
60 γρμ. βούτυρο
130 γρμ. καστανή ζάχαρη
6 μήλα Golden Delicious, (τα κίτρινα μήλα) μεσαίου μεγέθους αποφλοιωμένα, και κομμένα σταυρωτά σε 8 ή σε 10 φέτες.
Συμβουλή: Για να μην σας μαυρίσουν, κόψτε τα πρώτα σε κομμάτια, καθαρίστε τον πυρήνα, και μετά αφαιρέστε την φλούδα, ρίχνοντάς τα κατευθείαν στη κατσαρόλα.
ξύσμα από 1 πορτοκάλι μεγάλο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 1/2 κουτ. γλ. κανέλα
¼ κουτ. γλ. κάρδαμο
¼ κουτ. γλ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
4-5 κουτ. σ. τριμμένα μπισκότα ladyfingers, (σαβαγιάρ ή σφολιατίνια)

Για την επάλειψη:
1 κρόκο αυγού, χτυπημένο με 2 κουταλιές νερό, ή γάλα

Για το γλάσο: 
35 γρμ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1 κουτ. γλ. χυμό πορτοκαλιού
μια σταγόνα έλαιο πορτοκαλιού (προαιρετικά, αλλά δίνει πολύ ωραίο άρωμα)
Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:
Σε ένα μέτριο μπολ βάλτε τις 2 κουταλιές χλιαρό νερό, με την πρέζα ζάχαρη, και διαλύστε μέσα την μαγιά. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την σε ζεστό μέρος μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 8 - 10 λεπτά.
Ανακατέψτε το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αλάτι, σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία, ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη και το βούτυρο. (το μείγμα θα πρέπει να είναι απλά ζεστό). Ρίξτε το μείγμα στον κάδο του μίξερ. Χτυπήστε τους κρόκους, και ρίξτε τους στο μείγμα. Ρίξτε στο μείγμα της μαγιάς, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Προσθέστε τα στο κάδο του μίξερ, και ρίξτε και το αλεύρι. Ανακατέψτε το μείγμα με ένα κουτάλι μέχρις ότου ενώσουν τα υλικά. Τοποθετήστε τον κάδο πάνω στη βάση του μίξερ, και ζυμώστε με το γάντζο ζύμης για 6 λεπτά (Αν δεν έχετε μίξερ, μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη με το χέρι, θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, περίπου 8-10 λεπτά). Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα καθαρό μεγάλο μπολ ελαφρώς λαδωμένο. Καλύψτε την ζύμη με λαδωμένη πλαστική μεμβράνη, και βάλτε την σε ένα ζεστό χώρο, η στον φούρνο, ο οποίος έχει προηγουμένως θερμανθεί μόνο για μια στιγμή, και στη συνέχεια τον έχετε απενεργοποιήσει, αφήνοντας το φως του αναμμένο για να διατηρεί την θερμοκρασία.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ½ - 2 ώρες. Μαλάξτε τη ζύμη μια δυο φορές για να σταματήσει να φουσκώνει, και αφήστε την να καθίσει στον πάγκο για περίπου μία ώρα, πριν ξεκινήστε να την πλάθετε σε φύλλο.
Για τη γέμιση: 
Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη. Μαγειρέψτε την για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε τα μήλα, και μαγειρέψτε τα μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν και να μειωθεί η σάλτσα αρκετά, περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Στο τέλος προσθέστε το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε καλά, και αφήστε την γέμιση να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον 1 ώρα.
Ανοίξτε την ζύμη σε φύλλο ορθογώνιο 35 × 30 εκ. Στρώστε τα ψιλοκομμένα μπισκότα κατά μήκος στη μέση του ορθογωνίου σε μία λωρίδα 10 εκ. πλάτος, αφήνοντας 2 εκ. ακάλυπτο κενό, στο πάνω και κάτω μέρος της ζύμης. Στρώστε από πάνω τα μήλα, και την σάλτσα που θα μείνει από πάνω στα μήλα. Ξεκινώντας 1 εκ. μετά από την γέμιση προς τα έξω, κόψτε τη ζύμη με το ιδικό ροδάκι, (εργαλείο για κόψιμο ζύμης) σε λωρίδες περίπου 2 εκ. πλάτος, με μία ελαφρά διαγώνια κλίση, σαν ψαροκόκαλο, φτιάχνοντας περίπου 12-13 λωρίδες σε κάθε πλευρά. Διπλώστε τις λωρίδες της ζύμης εναλλάξ, και κλείστε καλά το κενό στις 2 άκρες του ορθογώνιου, να μην σας βγει η γέμιση.
Σύρετε προσεχτικά το γλυκό σε ένα μεγάλο ταψί. (καλό θα ήταν αν έχετε να το ετοιμάστε πάνω σε λαμαρίνα, ώστε να μπει κατευθείαν στο φούρνο) Καλύψτε το απαλά με μία ελαφρώς λαδωμένη μεμβράνη, και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Αλείψτε απαλά το φύλλο με ένα πινέλο, με το χτυπημένο αυγό. Ψήστε το γλυκό μέχρι να ροδίσει, περίπου 25-30 λεπτά. Βγάλτε το από τον φούρνο, και αφήστε το να κρυώσει για 30 λεπτά.


Για το γλάσο: 
Ανακατέψτε καλά τη ζάχαρη άχνη, με την 1 κουταλιά της σούπας από το χυμό πορτοκαλιού και το έλαιο πορτοκαλιού (εάν χρησιμοποιήσατε) Προσθέστε μία-δύο σταγόνες χυμό ακόμα, αν το γλάσο είναι πολύ παχύ. Ρίξτε το γλάσο σε μια μικρή πλαστική σακούλα, κόψτε την άκρη και περιχύσετε το γλάσο πάνω από το γλυκό. Σερβίρετε το γλυκό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Βγάζει περίπου 10 μερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF