Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Σουδάκια με καραμέλα

Υπέροχη συνταγή για σουδάκια. Την συνταγή την έχω κρατήσει από κάποια εκπομπή σε κανάλι.
Υλικά για 40 σουδάκια περίπου:

Για την ζύμη:
250 γρμ. νερό
200 γρμ. αλεύρι σκληρό
120 γρμ. σπορέλαιο
6 αυγά
1 τσιμπιά αλάτι

Για την κρέμα:
4 κρόκους
100 γρμ. ζάχαρη
50 γρμ. κορν φλάουρ
1/2 λίτρο γάλα
1 φασόλι βανίλιας
400 γρμ. σαντιγύ

Για την καραμέλα:
1/2 κιλό ζάχαρη
100 γρμ. γλυκόζη
1/2 ποτήρι του κρασιού νερό

Εκτέλεση συνταγής:

Ζύμη:
Σε μία κατσαρόλα απλωτή, βάζουμε το νερό με το ηλιέλαιο και το αλάτι, να πάρουν βράση. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλεύρι, και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, έως ότου αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, τότε είναι έτοιμο. Ρίχνουμε την ζύμη στον κάδο του μίξερ όπως είναι ζεστή, και την χτυπάμε στην γρήγορη ταχύτητα, ρίχνοντας σιγά-σιγά και τα 6 αυγά. όταν ομογενοποιηθούν, είναι έτοιμη η ζύμη. Αφού κρυώσει η ζύμη, την βάζουμε σε σακούλα του κορνέ, και με χοντρή ίσια μύτη σχηματίζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, μπαλίτσες σαν μεγάλο καρύδι, αφήνοντας 3 εκ. κενό μεταξύ τους. Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στον αέρα, και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Κρέμα:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα να βράσει με την βανίλια, αφού πριν κρατήσουμε 80 γρμ. γάλα. Σε μία λεκάνη χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με την ζάχαρη. Προσθέτουμε τα 80 γρμ. κρύο γάλα, και κατόπιν το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε, και ρίχνουμε σιγά-σιγά το βρασμένο γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ξαναρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα, και το τοποθετούμε στη φωτιά να πάρει μία βράση, περίπου ένα λεπτό, και να δέση η κρέμα. Την κρυώνουμε στο ψυγείο. Την χτυπάμε στο μίξερ για 1-2 λεπτά να αφρατέψει, και μετά την ενώνουμε απαλά με μία σπάτουλα με την σαντιγύ. Βάζουμε την κρέμα σε σακούλα του κορνέ με φαρδιά μύτη. Παίρνουμε ένα σουδάκι, το τρυπάμε με την μύτη του κορνέ, και το γεμίζουμε με την κρέμα. Τέλος βουτάμε προσεχτικά, για να μην καούμε, το σουδάκι μέσα στο καυτό σιρόπι, σχεδόν μέχρι την μέση. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα, με την καραμέλα προς τα πάνω, και τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν, και να καραμελώσει το σιρόπι.
Σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, την γλυκόζη, και το νερό. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, να βράση και να δέση το σιρόπι. Θα αρχίσει να παίρνει ένα πολύ-πολύ ελαφρύ χρυσόξανθο χρώμα. Παίρνουμε λίγο σε ένα κουταλάκι, και θα πρέπει αφού το κρυώσουμε σε παγωμένο νερό, να σκληρύνει σαν καραμέλα. Τότε είναι έτοιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF