Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Κρέμα κάστανο

Χρησιμοποιείται για βάση γλυκών, κέικ, τούρτες, κ.λ.π.. και για πολλές άλλες χρήσεις.
Υλικά για 1 κιλό κρέμας περίπου:
750 γρμ. κάστανα, ακαθάριστα
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
350 γραμμάρια νερό (για την συνταγή)
Αρκετό νερό για το βράσιμο των κάστανων
500 γραμμάρια ζάχαρη
1 φασόλι βανίλιας
1 σφηνάκι μαύρο ρούμι, εναλακτικά καλό κονιάκ

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα κάστανα με το αλάτι σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό που να τα καλύπτει καλά, και τα βράζουμε για 30-40 λεπτά. Τα ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν, και με ένα μαχαιράκι τα καθαρίζουμε καλά από την φλούδα τους, να μείνει η ψύχα καθαρή.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα 350 γραμμάρια νερό, με τα 500 γρμ. ζάχαρη. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, σχίζουμε το κλωναράκι της βανίλιας κατά μήκος, και παίρνουμε τα σποράκια, τα βάζουμε στο νερό μαζί και το φασολάκι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το σιρόπι να γίνει διάφανο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα ¾ του σιροπιού στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτουμε τα καθαρισμένα κάστανα και τα πολτοποιούμε πολύ καλά. Ενσωματώνουμε τον πουρέ στο υπόλοιπο σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα, και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας συνεχώς να μην μας πιάσει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι, ανακατεύουμε καλά, και γεμίζουμε όπως είναι καυτή τα αποστειρωμένα βάζα, μέχρι εκεί που αρχίζει να βιδώνει το καπάκι. Κλείνουμε καλά, και την αφήνουμε γυρνώντας τα βάζα ανάποδα, να κρυώσει. Διατηρείται για αρκετούς μήνες σε δροσερό, και ξηρό μέρος.
Συμβουλή δικιά μου:
Εγώ θα προτιμούσα να μην βάζαμε βανίλια στη συνταγή, αν θέλουμε την σάλτσα να την χρησιμοποιήσουμε ως βάση σε γλυκά, για να έχει το καθαρό άρωμα του κάστανου, αφού ούτως ή άλλως θα αρωματιστεί το γλυκό μας με το ανάλογο άρωμα της συνταγής. Εκτός και αν την θέλετε για να την φάτε σκέτη σε φρυγανιά, κ.λ.π.. Οπότε γιατί να μην την κάνουμε και μαρμελάδα...

Αν θέλετε την κρέμα για κάποιο γλυκό ή παγωτο, μπορείτε να φτιάξετε και τη μισή δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF