Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Μαρμελάδα βερύκοκο

Υλικά:
1 κιλό ώριμα και γερά βερίκοκα
500 γρμ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια (δεν αφαιρούμε τα φλούδια). Τα κουκούτσια από βερίκοκα, τα φυλάμε αν θέλουμε να κάνουμε λικέρ πικραμύγδαλο (ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν).
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη, με την κομμένη πλευρά να κοιτάζει επάνω κατά προτίμηση.
Αφήνουμε 2-3 ώρες τα βερίκοκα με τη ζάχαρη, μέχρι να σιροπιάσουν.Προσοχή. Τα βερίκοκα θα πρέπει να ζουμιάσουν, αλλά όχι να πλέουν σε πολύ σιρόπι. Διαβάστε παρακάτω στο tip.
Αν τα βερίκοκα δεν είναι πολύ ώριμα, μπορούμε να τα αφήσουμε όλη νύχτα.
Αν όμως είναι πολύ ώριμα, 1-3 ώρες είναι αρκετές.
Βράζουμε τα βερίκοκα σε δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε νερό. Χρονομετράμε, αφού πάρουν βράση τα φρούτα.
Ξαφρίζουμε όση ώρα βράζουν και δεν απομακρυνόμαστε γιατί φουσκώνουν.
Σβήνουμε τη φωτιά, λιώνουμε όσο θέλουμε τα βερίκοκα με μίξερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα όπως είναι (ή σε μπλεντεράκι) και αφήνουμε τη μαρμελάδα στο σβησμένο μάτι της κουζίνας. Να θυμάστε, ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας, φαίνεται αφού κρυώσει.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5-10 λεπτά ακόμα. Προσοχή, γιατί η λιωμένη μαρμελάδα κολλάει.
Φυλάμε όπως είναι ζεστή, σε καθαρά βάζα και αναποδογυρίζουμε να σφραγίσουν.

Tip: Μην αφήσετε να σιροπιάσουν πολύ τα φρούτα με τη ζάχαρη, γιατί μετά, θα χρειάζεται πολλή ώρα βράσιμο για να εξατμιστούν τα υγρά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, την επόμενη μέρα, βράστε σε χαμηλή φωτιά (στο 1 με ένδειξη στο μάτι από 1 έως 3) για 10-20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περίσσιο νερό στη μαρμελάδα σας. Μην βράσετε σε δυνατή φωτιά αφού έχετε λιώσει τα φρούτα, γιατί είναι εύκολο να πιάσει η μαρμελάδα, αλλά και να σκουρύνει.

Αποστείρωση βάζων:
Σαπουνίζετε, και τα ξεπλένετε καλά με άφθονο ζεστό νερό. Τα αφήνετε να στραγγίξουν.
Τοποθετείτε τα βάζα στη σχάρα του φούρνου  ανάποδα. Τα αποστειρώνετε στους 100 βαθμούς C για 15΄. Τα αφήνετε μέσα στο φούρνο μέχρι να τα χρειαστείτε. Τα γεμίζετε ζεστά.


Πηγή: mikrikouzina.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF