Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Strawberry tian με καραμέλα φράουλας

Strawberry tian with strawberry caramel. Μία ακόμα υπέροχη συνταγή για επιδόρπιο. Η συνταγή είναι δικιά μου παραλλαγή από την Γαλλική συνταγή Orange tian.

Υλικά:
Μπισκότο βάσης:
2 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
80 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
100 γρμ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κύβους
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσης
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Κρέμα σαντιγί:
200 γρμ. κρέμα γάλακτος κρύα
3 κουτ. της σούπας κρέμα γάλακτος ζεστή
4 φύλλα ζελατίνη, = 7 γραμ.
1 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουτ. της σούπας μαρμελάδα φράουλα + λίγη έξτρα ακόμα για το μπισκότο

Καραμέλα φράουλας:
100 γρμ. ζάχαρη
Το σιρόπι από τις φράουλες*

Επικάλυψη φράουλας:
300 γρμ φρέσκες γινωμένες φράουλες, κομμένες στη μέση
150 γρμ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Για το μπισκότο βάσης:
Βάλτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο, και το αλάτι στο κάδο του μίξερ, και με τις λεπίδες του μίξερ, ανακατέψτε τα υλικά.
 Σε ένα ξεχωριστό μπολ, προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, την βανίλια, και τη ζάχαρη, και χτυπήστε με ένα σύρμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Ρίξτε το μίγμα των αυγών στο μίξερ με το αλεύρι, και ανακατέψτε καλά να γίνει μία απαλή ζύμη. Αν η ζύμη σας είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε ελάχιστο νερό. Καλύψτε την ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε 6-7 χιλιοστά πάχος..
Χρησιμοποιώντας κόπτη μπισκότων διαμέτρου 8 cm, κόβουμε κύκλους ζύμης και τους τοποθετούμε σε μία λαμαρίνα (ή σιλικόνη) με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφή χρώμα.

Για την κρέμα σαντιγί:
Μουσκέψτε για λίγο την ζελατίνη σε παγωμένο νερό. Σε ένα μικρό μπολ, προσθέστε τη ζελατίνη στραγγισμένη, και τις 3 κουτ. ζεστή κρέμα γάλακτος, ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη. Αφήστε την ζελατίνη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα σαντιγί. Χτυπήστε τα 200 γρμ. κρέμα γάλακτος στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η κρέμα αρχίσει να πήζει για περίπου ένα - δύο λεπτά. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη. Αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια-υψηλή. Χτυπήστε την κρέμα μέχρι να σφίξει, όχι τελείως, προσθέστε αργά την ζελατίνη και συνεχίστε το χτύπημα να γίνει πλέον σαντιγί. Αδειάστε τη σαντιγί σε ένα μπολ και ρίξτε την μαρμελάδα φράουλα. Διπλώστε ελαφρά με μία σπάτουλα να ανακατευθούν τα υλικά.
Συμβουλή:
Χρησιμοποιήστε ένα παγωμένο μπολ από την κατάψυξη για να βάλτε και να ανακατέψτε την σαντιγί με την μαρμελάδα.

Για την επικάλυψη φράουλας:
Σε μία κατσαρόλα βάλτε τις κομμένες φράουλες με την ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά αφήστε έως ότου πάρει βράση. Κατεβάστε αμέσως από την φωτιά, και αφαιρέστε τις φράουλες, βάλτε της σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά, και να κρυώσουν.

Για την καραμέλα φράουλας:
Ρίξτε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια έως δυνατή φωτιά.
Μόλις η ζάχαρη λιώσει τελείως και πάρει χρυσό χρώμα, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε σιγά σιγά, και προσεκτικά, όλο το σιρόπι από τις φράουλες που φτιάξατε. Βράστε το για 2-3 λεπτά, και αφήστε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση του επιδόρπιου:
Η διαδικασία γίνετε σε δροσερό δωμάτιο, και όχι υπό συνθήκες ζέστης, η καλοριφέρ. Στην προκειμένη περίπτωση βάλτε σε ένα μικρό ταψί παγάκια και νερό, και βάλτε πάνω τον δίσκο σας.

Σε ένα μικρό δίσκο ή ταψί, με λαδόκολλα, ή ένα φύλλο σιλικόνης, βάλτε 6 στρογγυλά δαχτυλίδια/φορμάκια, διαμέτρου 8 cm. (στην ίδια διάμετρο του μπισκότου), ή τους κόπτες μπισκότων, και σε ύψος τουλάχιστον 6 εκ. για να χωρέσουν τα υλικά. Στραγγίστε τις φράουλες σε μια πετσέτα, ή χαρτί κουζίνας. Στρώστε τις φράουλες σε κάθε φόρμα ομοιόμορφα χωρίς κενά, με το κομμένο μέρος προς τα κάτω. Στρώστε τις όπως θα κάνατε σε φέτες μήλα, όταν κάνετε μηλόπιτα. Προσθέστε μερικές κουταλιές σαντιγί, αφήνοντας χώρο τόσο, όσο για να πάρει το μπισκότο. Στρώστε την σαντιγί. Σε κάθε μπισκότο αλείψτε με ένα μαχαίρι λίγη μαρμελάδα φράουλας.
Προσεκτικά τοποθετήστε το μπισκότο πάνω από κάθε δακτύλιο (η πλευρά του μπισκότου που καλύπτεται με μαρμελάδα πρέπει να είναι προς την σαντιγί). Πιέστε απαλά το μπισκότο να κάτσει, και για να βεβαιωθείτε ότι το επιδόρπιο είναι συμπαγής. Τοποθετήστε τα γλυκά στο ψυγείο για λίγη ώρα.

Σερβίρισμα:
Χρησιμοποιώντας ένα μικρό λεπτό μαχαίρι, χαράξτε απαλά γύρω από τις άκρες των μπισκότων και του γλυκού, για να βεβαιωθείτε ότι το γλυκό θα ξεφορμαριστεί εύκολα. Βάλτε ανάποδα πάνω στο γλυκό ένα πιατάκι σερβιρίσματος, αναποδογυρίστε το πιατάκι μαζί με το γλυκό, και στρίβοντας ελαφρά το ξεφορμάρετε. Προσθέστε μια κουταλιά καραμέλα φράουλας, και σερβίρετε αμέσως.
Συμβουλή:
Αν η καραμέλα φράουλας έχει σφίξει αρκετά, ζεσταίνουμε λίγο την ποσότητα που θα χρειαστούμε, σε χαμηλή φωτιά, ή αραιώνουμε με ελάχιστο νερό.

Tips:
Εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε το γλυκό σε φόρμα 22-24 cm με αποσπόμενο τσέρκι, ή με στρογγυλό τσέρκι πάνω σε δίσκο, με λαδόκολλα απαραιτήτως , ή σιλικόνη. Απλά θα ανοίξετε την ζύμη μπισκότου, στην διάμετρο της φόρμας, θα την κόψετε με το τσέρκι τις φόρμας, και θα την ψήσετε. Η όλη διαδικασία, παραμένει ίδια. Έτσι θα γλυτώσετε κόπο, και θα έχετε ένα μεγάλο ωραίο γλυκό. Βάλτε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά. Ξεκολλήστε τις άκρες του γλυκού από το τσέρκι με ένα λεπτό μαχαίρι, αναποδογυρίστε την φόρμα σε μία μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος. Ξεκουμπώστε το τσέρκι και αφαιρέστε τον πάτο, και μετά το τσέρκι. Το κόβετε με πολύ κοφτερό μαχαίρι (για να μην χαλάσουν οι φράουλες), σε μερίδες και το σερβίρετε με την καραμέλα φράουλας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF