Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ρολό, με γέμιση κρέμας βατόμουρο

Sponge cake, vanilla roll. Ρολό βανίλιας, με γέμιση κρέμας βατόμουρο. Ένα υπέροχο γλύκισμα Αμερικάνικης συνταγής. Η συνταγή μπορεί να αλλαχτεί σε διάφορες γεύσεις παντεσπάνι, και σε γέμιση κρέμας. Εγώ σας δίνω μία βασική συνταγή, και μερικές εναλακτικές γεύσεις. Εσείς πειραματιστείτε με την... φαντασία σας. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από μένα αποκλειστικά για το sintagespanos.


Υλικά

Παντεσπάνι με άρωμα βανίλιας:
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αυγού

35 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
30 γραμ. κόρν φλάουρ
100 γραμ. ζάχαρη άχνη
15 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Γέμιση βατόμουρου:
240 γρμ. κρέμα γάλακτος 35%
1/2 κουτ. εκχύλισμα βανίλιας
15 γραμ. ζάχαρη άχνη
80 γρμ. μαρμελάδα βατόμουρο (ή άλλα είδη μαρμελάδας, ή 80 γρμ. σάλτσα βατόμουρου ή σάλτσα φράουλας, ή κουβερτούρα λιωμένη

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς C. Βουτυρώστε ένα ταψί 43x30 εκ. και απλώστε ένα χαρτί ψησίματος. Βάλτε τα δύο ασπράδια από τα 4 αυγά χωριστά, και τα υπόλοιπα συν τον ένα κρόκο, όλα μαζί. Σε ένα μπολ ανακατέψτε ελαφρά το αλεύρι με το κόρν φλάουρ.

Στον κάδο του μίξερ βάλτε τα αυγά με τους κρόκους με τα 100 γραμ. της ζάχαρης, χτυπήστε στη υψηλή ταχύτητα για πέντε λεπτά, ή μέχρι να γίνουν μία αφράτη κρέμα. Στη συνέχεια, ρίξτε και το εκχύλισμα βανίλιας. Κοσκινίστε το μισό μείγμα αλευριού-κόρν φλάουρ μέσα στο μείγμα με τα αυγά, ανακατέψτε με μία σπάτουλα μαρίζ, καλά, καλά, και κοσκινίστε και το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίστε καλά το ανακάτεμα με την σπάτουλα μαρίζ.

Χτυπήστε τα 2 ασπράδια με τα 15 γρμ. ζάχαρης, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέστε την μαρέγκα στο μείγμα με το αλεύρι, και ανακατέψτε ελαφρά με μία μαρίζ. Ρίξτε το μείγμα στο ταψί, απλώστε το, και ψήστε το για 6-8 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει. Αφαιρέστε το από τον φούρνο και το πασπαλίστε το αμέσως με άχνη ζάχαρη, αναποδογυρίστε το ταψί πάνω σε μία καθαρή πετσέτα, αφαιρέστε το ταψί και το χαρτί ψησίματος. πασπαλίστε το με άχνη ζάχαρη, και τυλίξτε το σε ρολό, τυλίγοντας μαζί και την πετσέτα. Τοποθετήστε τα σε μια σχάρα για να κρυώσει.

Για την γέμιση βατόμουρου:
Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την βανίλια και την ζάχαρη άχνη, να γίνει σφιχτή σαντιγί. Προσθέστε την μαρμελάδα αφού προηγουμένως την ανακατέψτε καλά με κουτάλι, ή στο μπλέντερ να μαλακώσει, και χτυπήστε ελαφρά να σμίξουν τα υλικά.

Ολοκλήρωση:
Ξεδιπλώστε προσεχτικά το παντεσπάνι, και απλώστε την κρέμα με σπάτουλα καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Τυλίξτε προσεχτικά και σφιχτά το παντεσπάνι σε ρολό, προσοχή να μην σας βγαίνει από τα πλαϊνά, βάλτε το σε μία πιατέλα, και μετά στο ψυγείο για μερικές ώρες. Πασπαλίστε το με άχνη ζάχαρη, κόψτε σε φέτες 1 εκ. και σερβίρετε.

Σημείωση
Μπορείτε να αλλάξετε γεύση και άρωμα στο παντεσπάνι, με άρωμα σοκολάτας, και με άρωμα αμυγδάλου.

Για παντεσπάνι σοκολάτας: 
Αντικαταστήστε το αλεύρι και το κόρν φλάουρ, με 120 γρμ. κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί, βάζοντας 60 γρμ. ζάχαρη άχνη, αντί για 100 που έχουμε στην συνταγή βανίλιας.

Για παντεσπάνι αμυγδάλου:
Βάλτε 20 γρμ. αλεύρι αντί για 35 γρμ. που έχει η συνταγή, και αντικαταστήστε τα 30 γρμ. κόρν φλάουρ, με 40 γρμ. σκόνη αμύγδαλου.

Την βανίλια την βάζουμε σε όλες τις γεύσεις.
Επίσης μπορείτε να βάλτε ότι γέμιση εσείς θέλετε, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF