Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Apple tian με σάλτσα μήλου

Apple tian με σάλτσα μήλου. Μία ακόμα υπέροχη συνταγή για επιδόρπιο. Η συνταγή είναι δικιά μου παραλλαγή από την Γαλλική συνταγή Orange tian.

Υλικά:
Μπισκότο βάσης:

2 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
80 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
100 γρμ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κύβους
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσης
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Κρέμα σαντιγί:
200 γρμ. κρέμα γάλακτος κρύα
3 κουτ. της σούπας ζεστό νερό
4 φύλλα ζελατίνη, = 7 γραμ.
1 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουτ. της σούπας μαρμελάδα μήλο + λίγη έξτρα ακόμα για το μπισκότο

Σάλτσα μήλου:
2 μεγάλα μήλα
90 γρμ. νερό
50 γρμ. καστανή ζάχαρη
1/2 κουτ. γυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος

Επικάλυψη μήλου: 
4 σκληρά κόκκινα μήλα
50 γρμ. ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
κανέλα σκόνη

Εκτέλεση:

Για το μπισκότο βάσης:
Βάλτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο, και το αλάτι στο κάδο του μίξερ, και με τις λεπίδες του μίξερ, ανακατέψτε τα υλικά.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, την βανίλια, και τη ζάχαρη, και χτυπήστε με ένα σύρμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Ρίξτε το μίγμα των αυγών στο μίξερ με το αλεύρι, και ανακατέψτε καλά να γίνει μία απαλή ζύμη. Αν η ζύμη σας είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε ελάχιστο νερό.
Καλύψτε την ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε 6-7 χιλιοστά πάχος..
Χρησιμοποιώντας κόπτη μπισκότων, κόβουμε κύκλους ζύμης και τους τοποθετούμε σε μία λαμαρίνα (ή σιλικόνη) με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφή χρώμα.

Για την κρέμα σαντιγί:
  Σε ένα μικρό μπολ, προσθέστε τη ζελατίνη και το ζεστό νερό, (αν είναι σε σκόνη, διαφορετικά αν είναι σε φύλλα, την έχετε μουσκέψει για λίγο σε παγωμένο νερό, την στραγγίζετε, και μετά την διαλύεται στο ζεστό.) ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη. Αφήστε την ζελατίνη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα σαντιγί. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η κρέμα αρχίσει να πήζει για περίπου ένα - δύο λεπτά. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη. Αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια-υψηλή. Χτυπήστε την κρέμα μέχρι να σφίξει, όχι τελείως, προσθέστε αργά την ζελατίνη και συνεχίστε το χτύπημα να γίνει πλέον σαντιγί. Αδειάστε τη σαντιγί σε ένα μπολ και ρίξτε τη μία κουταλιά μαρμελάδα μήλου. Διπλώστε ελαφρά με μία σπάτουλα να ανακατευθούν τα υλικά.
Συμβουλή:
Χρησιμοποιήστε ένα παγωμένο μπολ από την κατάψυξη για να βάλτε και να ανακατέψτε την σαντιγί με την μαρμελάδα.

Για την επικάλυψη μήλου:
Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε μικρά κιβάκια
Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και την κανέλα και προσθέστε νερό ίσα-ίσα να τα σκεπάσει. Τα βράζετε έως ότου μαλακώσουν κάπως, με προσοχή όμως να μη διαλυθούν. Κατεβάστε από την φωτιά και στραγγίστε τα καλά με ένα σουρωτήρι, και αφήστε τα όπως είναι να κρυώσουν. Πασπαλίστε με λίγη κανέλα.

Για την σάλτσα μήλου:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια.
Προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το ξύσμα. Καλύπτουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 έως 20 λεπτά ή μέχρι τα μήλα να είναι αρκετά μαλακά. Αφήστε να κρυώσουν. Βάλτε τα στο μπλέντερ και πολτοποιείστε τα. Αδειάστε την σάλτσα σε ένα μπολ, και προσθέστε την κρέμα γάλακτος, ανακατέψτε καλά να ενωθεί.

Συναρμολόγηση του επιδόρπιου:
Η διαδικασία γίνετε σε δροσερό δωμάτιο, και όχι υπό συνθήκες ζέστης, η καλοριφέρ. Στην προκειμένη περίπτωση βάλτε σε ένα μικρό ταψί παγάκια και νερό, και βάλτε πάνω τον δίσκο σας.

 Σε ένα μικρό δίσκο ή ταψί, με λαδόκολλα, ή ένα φύλλο σιλικόνης, βάλτε 6 στρογγυλά δαχτυλίδια/φορμάκια, στην ίδια διάμετρο του μπισκότου, ή τους κόπτες μπισκότων, και σε ύψος ανάλογο για να χωρέσουν τα υλικά.
Βάλτε δύο κουταλιές σούπας μήλο σε κάθε φόρμα. Προσθέστε μερικές κουταλιές σαντιγί, αφήνοντας χώρο τόσο, όσο για να πάρει το μπισκότο. Στρώστε την σαντιγί. Σε κάθε μπισκότο αλείψτε με ένα μαχαίρι λίγη μαρμελάδα μήλου.
Προσεκτικά τοποθετήστε το μπισκότο πάνω από κάθε δακτύλιο (η πλευρά του μπισκότου που καλύπτεται με μαρμελάδα πρέπει να είναι προς την σαντιγί). Πιέστε απαλά το μπισκότο να κάτσει, και για να βεβαιωθείτε ότι το επιδόρπιο είναι συμπαγής. Τοποθετήστε τα γλυκά στο ψυγείο για λίγη ώρα.

Σερβίρισμα:
 Χρησιμοποιώντας ένα μικρό λεπτό μαχαίρι, χαράξτε απαλά γύρω από τις άκρες των μπισκότων και του γλυκού, για να βεβαιωθείτε ότι το γλυκό θα ξεφορμαριστεί εύκολα. Βάλτε ανάποδα πάνω στο γλυκό ένα πιατάκι σερβιρίσματος, αναποδογυρίστε το πιατάκι μαζί με το γλυκό, και στρίβοντας ελαφρά το ξεφορμάρετε. Προσθέστε μια κουταλιά σάλτσα μήλου, και σερβίρετε αμέσως.

Tips:
 Εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε το γλυκό σε φόρμα 22-24 cm με αποσπόμενο τσέρκι, ή με στρογγυλό τσέρκι πάνω σε δίσκο, με λαδόκολλα απαραιτήτως , ή σιλικόνη. Απλά θα ανοίξετε την ζύμη μπισκότου, στην διάμετρο της φόρμας, θα την κόψετε με το τσέρκι τις φόρμας, και θα την ψήσετε. Εδώ αν θέλετε θα κόψετε τα μήλα σε φέτες στρογγυλές, και μετά στη μέση, και θα τις στρώσετε χωρίς να αφήσετε κενά. όπως κάνουμε στην μηλόπιτα, η μία να πατάει πάνω στην άλλη σαν τραπουλόχαρτα. Η όλη διαδικασία, παραμένει ίδια. Έτσι θα γλυτώσετε κόπο, και θα έχετε ένα μεγάλο γλυκό. Βάλτε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά. Ξεκολλήστε τις άκρες του γλυκού από το τσέρκι με ένα λεπτό μαχαίρι, αναποδογυρίστε την φόρμα σε μία μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος. Ξεκουμπώστε το τσέρκι και αφαιρέστε τον πάτο, και μετά το τσέρκι. Το κόβετε με πολύ κοφτερό μαχαίρι (για να μην φύγει το μήλο από την κρέμα πιέζοντας με το μαχαίρι), σε μερίδες και το σερβίρετε με την σάλτσα μήλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF