Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Banoffee (μπανόφι)

The real Banoffee pie. Μια συνταγή του Chef Ian Dowding.
Υλικά για μια ταρτιέρα μεγέθους 26 εκ.

Για τη βάση
270 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρμ. άχνη ζάχαρη
125 γρμ. βούτυρο φρέσκο (αγελάδας)
1 αβγό και 1 κρόκο αβγού

Για τη γέμιση
1 1/3 κουτί ζαχαρούχο γάλα
3-4 μπανάνες

Για την επικάλυψη
430 γρμ. κρέμα γάλατος τουλάχιστον 35% λιπαρά
1/2 κουτ. γλυκού  νες καφέ σε σκόνη
2 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
λίγη σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.
Ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζάχαρη. Κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, τρίψτε το με το αλεύρι μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
Προσθέστε στο τέλος το αβγό και τον κρόκο και ζυμώστε ελαφρά.
Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη για περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί. Το καλοκαίρι μπορεί και να χρειαστεί και μία ώρα.
Ανοίξτε την σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη. Βουτυρώστε ελάχιστα την ταρτιέρα, και καλύψτε την με τη ζύμη. Κόψτε τα περισσεύματα γύρω-γύρω.
Τρυπήστε όλη την κάτω επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύψτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, ρίξτε μέσα φασόλια/ρεβίθια/ρύζι και ψήστε για 15λεπτά.
Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και τα όσπρια, και ψήστε μέχρι να ροδίσει (άλλα 10 λεπτά περίπου). Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε την στην άκρη να κρυώσει.
Για την καραμέλα γάλακτος:
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξει κανείς με ζαχαρούχο γάλα καραμέλα. Ο πιο ασφαλής και γρήγορος, είναι ο τρόπος του ζαχαροπλάστη David Lebovitz. (Γίνετε υπέροχη.)
Σε ένα στρογγυλό πυρέξ (περ. 30 εκ. διάμετρος) ή άλλο σκεύος για φούρνο αδειάστε το ζαχαρούχο γάλα. Τοποθετήστε το μέσα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος γεμάτο με βραστό νερό, έτσι ώστε το νερό να φτάνει στο μέσο περίπου του πυρέξ.
Σκεπάστε το πυρέξ πολύ καλά με αλουμινόχαρτο. Τοποθετήστε το σε φούρνο προθερμασμένο στους 220o C και “ψήστε” για περίπου 1,5 - 2 ώρες, ή μέχρι να πάρετε καραμέλα μεσαίου χρώματος, και σφιχτή. Τσεκάρετε κατά καιρούς πως το νερό δεν έχει στεγνώσει.
Μόλις βγει ανακατέψτε τη καλά με το σύρμα να γίνει λεία. Αν δεν την χρησιμοποιήσετε, φυλάξτε τη σε καθαρό βάζο στο ψυγείο.
Διατηρείται για πολύ καιρό, απλά θέλει λίγο ζέσταμα σε μπεν-μαρί πριν τη χρήση.

Για την κρέμα:
Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα με την ζάχαρη και τον καφέ σε σαντιγί. Η κρέμα για να χτυπηθεί σε σαντιγί πρέπει να είναι πολύ κρύα.

Συναρμολόγηση:
Αδειάστε  στη βάση της τάρτας την καραμέλα γάλακτος. Κόψτε τις μπανάνες σε φέτες και απλώστε τις πάνω στην καραμέλα.
Βάλτε από πάνω τη σαντιγί και πασπαλίστε λίγη σοκολάτα για διακόσμηση.
Συντηρείται στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF