Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Κέικ με στρώσεις καρυκεύματα, και επικάλυψη καραμέλας

Υπέροχο γλύκισμα από στρώσεις κέικ, και γέμιση από καρυκεύματα, και με επικάλυψη καραμέλας, dulce de leche, και καρύδια. Γίνετε και με γλάσο σοκολάτας, και πολλές ακόμα παραλλαγές, που σας δίνω παρακάτω. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη, και με κάποιες παραλλαγές από μένα, αποκλειστικά για το SintagesPanos.
Υλικά για μια φόρμα 24 εκ., με αποσπόμενο τσέρκι:

Για το κέικ:
2 αυγά
320 γρ. ζάχαρη
110 γρ. λάδι
1 κουτ. γλ. βανίλια
430 γρ. γάλα
300 γρ. αλεύρι
2 κουτ γλ. μπέικιν πάουντερ

Για την γέμιση. Μείγμα καρυκευμάτων:
3 κουτ. σ. μαύρη ζάχαρη
2 κουτ. σ. κανέλα
1 κουτ. σ. σκόνη κακάο
1 κουτ. γλ. στιγμιαίο καφέ

Επικάλυψη καραμέλας:
1 ζαχαρούχο γάλα καραμλωμένο, dulce de leche
λίγα καρύδια, ή κάσιους
Εκτέλεση:
1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180° C.
2. Λαδώστε και αλευρώστε την φόρμα καλά.
3. Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, και το λάδι, μέχρι να ασπρίσουν.
4. Προσθέστε το γάλα και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
5. Κοσκινίστε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι, και ρίξτε το στο μίγμα. Χτυπήστε έως ότου ενσωματωθούν καλά.
6. Ρίξτε 3/4 του φλιτζανιού μείγμα στη φόρμα, και ψήστε το για 8-10 λεπτά, να πάρει χρώμα.
7. Ανακατέψτε όλα τα καρυκεύματα, και πασπαλίστε 1-2 κουταλιές πάνω στο ψημένο κέικ.
8. Ρίξτε από πάνω άλλα 3/4 φλιτζανιού μείγμα κέικ, και απλώστε το καλά να καλύψει όλη την επιφάνεια.
9. Τοποθετήστε το στο φούρνο, χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 160° C., και ψήστε έως ότου πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.
10. Επαναλάβετε όλη την παραπάνω διαδικασία, έως ότου τελειώσουν τα υλικά. Αν το κέικ σχηματίσει κάποια φουσκάλα κατά το ψήσιμο, τρυπήστε με μια οδοντογλυφίδα να ξεφουσκώσει.
11. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.

Καραμέλα, dulce de leche:
1. Τοποθετήστε το ζαχαρούχο γάλα σε μια κατσαρόλα, και προσθέστε αρκετό ζεστό νερό να σκεπάσει το κουτί καλά.
2. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να σιγοβράζει, για 2 1/2 - 3 ώρες. Προσθέστε νερό όταν χρειάζεται, για να μην μένει το κουτί εκτός νερού.
3. Αφού βράσει, αφήστε το να κρυώσει εντελώς, ρίχνοντας συνέχεια κρύο νερό στην κατσαρόλα.
4. Αδειάστε την καραμέλα επάνω στο κέικ, και απλώστε την σε όλη την επιφάνεια.
5. Πασπαλίστε με λίγα καρύδια χοντροκομμένα, ή κάσιους.
Σημείωση:
Μπορείτε να επικαλύψετε το κέικ αντί για καραμέλα, με γλάσο σοκολάτας.
Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το μείγμα των καρυκευμάτων, με ψιλοκομμένο φιστίκια, με καραμελωμένα φουντούκια, με σοκολάτα, και με ότι άλλο θέλετε εσείς.
Μπορείτε να το κάνετε με δύο διαφορετικές γεμίσεις, ή ακόμα να χωρίστε το κέικ σε ίσα μέρη, και να το χρωματίστε με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Μπορείτε να κάνετε πάρα-πάρα πολλές αλλαγές. Αφήστε την φαντασία σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF