Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Γαλακτομπούρεκο

Ένα υπέροχο αφράτο γαλακτομπούρεκο από τον Άκη Πετρετζίκη. Η συνταγή είναι από την εκπομπή του MEGA, Πρωινό μου.

Υλικά:

Για την κρέμα:
170 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρμ. ζάχαρη
500 γρμ. κρέμα γάλακτος
500 γρμ. γάλα πλήρες
4 αβγά βιολογικά
30 γρμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
3 βανίλιες
220 γρμ. βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
1 πακέτο φύλλο κρούστας

Για το σιρόπι:
800 γρμ. ζάχαρη
450 ml νερό
2 κουτ. σ. μέλι
ξύσμα λεμονιού, ή 1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση:

Σιρόπι:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα την ζάχαρη, το νερό και το ξύσμα, ή την κανέλα, τοποθετούμε στη φωτιά, και όταν πάρει βράση το κατεβάζουμε και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε, και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Κρέμα:
Χωρίζουμε τους κρόκους με τα ασπράδια. Χωρίζουμε την ζάχαρη στα τρία, σε 100 γρμ. 50 γρμ. και 50 γρμ. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με τα 50 γρμ. ζάχαρη, σε σφιχτή μαρέγκα. Την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, και στον ίδιο κάδο, χτυπάμε τους κρόκους με τα άλλα 50 γρμ. ζάχαρη, να ασπρίσουν.
Αναμιγνύουμε τους κρόκους με την μαρέγκα, και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα 100 γρμ. ζάχαρη, και τις βανίλιες. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε με σύρμα συνέχεια μέχρι να δέσει και να πίξει η κρέμα. Κατεβάζουμε, ρίχνουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε να λιώσει. Προσθέτουμε το μείγμα αβγών, και ανακατεύουμε απαλά με την μαρίζ να ενσωματωθούν.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι, και στρώνουμε 5-6 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας ψιχαλιστά ένα-ένα καλά. Αδειάζουμε την κρέμα, και γυρνάμε τα φύλλα προς τα μέσα να σκεπάσουν την κρέμα. Τέλος σκεπάζουμε με 4 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας και αυτά ένα-ένα. Κόβουμε λίγο τα πολλά περισεύματα από τα φύλλα, και τα τυλίγουμε ρολάκι προς τα μέσα. Με το πινέλο πιέζουμε το ρολάκι να τρυπώσει στα τοιχώματα του ταψιού.
Ρρίχνουμε μπόλικο βούτυρο στην επιφάνεια του γλυκού μας και ραντίζουμε και με νερό.  Χαράζουμε τα φύλλα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μια ώρα, στον αέρα, μέχρι να ροδίσει καλά το γλυκό. Μπορεί να πάρει και μιάμιση ώρα εξαρτάται και από το φούρνο. Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις βγεί από το φούρνο με κρύο σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF