Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Εκμέκ κανταίφι

Θα χρειαστείτε μία λαμαρίνα, και ένα ρυθμιζόμενο τσέρκι 30Χ40 εκ.

Υλικά:

Για τη βάση κανταίφι:
450 γρμ. κανταίφι
250 γρμ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα γέμισης:
1 1/2 λίτρο γάλα πλήρες
1/3 κουτ. γλ. τριμμένη μαστίχα
120 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
3 κουτ. σ. κόρν φλάουρ
200 γρμ. ζάχαρη
5 αυγά
50 γρμ. καρύδα τριμμένη

Για το σιρόπι:
700 γρμ. ζάχαρη
700 γρμ. νερό
1/4 κομμάτι λεμόνι

Για την επικάλυψη: (σαντιγί)
500. γρμ. κρέμα γάλακτος
4-5 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη (ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλετε)
1 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας, ή 2 βανίλιες
80 γρμ. χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης ανάλατα

Εκτέλεση κρέμας σαντιγί:
Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την βανίλια, προσθέτοντας διαδοχικά την ζάχαρη άχνη. Χτυπήστε την κρέμα να γίνει μία σφιχτή σαντιγί, βάλτε την σε σακούλα του κορνέ, και τοποθετήστε την προσωρινά στο ψυγείο.

Εκτέλεση κρέμας γέμισης:
Σε κατσαρόλα βάζετε το γάλα και τη μαστίχα, το βάζετε στη φωτιά να κάψει. Σε ένα μπολ βάζετε τα αυγά, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, και τη ζάχαρη. Χτυπήστε καλά με το σύρμα να γίνουν ένα μείγμα. Ρίξτε διαδοχικά, και ανακατεύοντας συνεχώς, μέσα στο μείγμα 3-4 κουτ. σούπας από το καυτό γάλα. Στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα αυτό στο γάλα ανακατεύοντας, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράζει και να πήξει η κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίξτε και την καρύδα, και κατεβάστε από τη φωτιά. Βάλτε την κρέμα σε ένα μπολ, και σκεπάστε με μεμβράνη την κρέμα για να μην σας κάνει κρούστα. Αφήστε να κρυώσει καλά. (η μεμβράνη να πατάει πάνω στην κρέμα)

Εκτέλεση σιρόπι:
Σε κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά, και το βράζετε έως ότου δέσει το σιρόπι, περίπου 8 λεπτά, θα μείνει το μισό. Το κατεβάζετε και αφήνετε να κρυώσει
.
Εκτέλεση κανταΐφι:
Ξεπαγώνετε το κανταΐφι καλά, και το ξάνετε με τα χέρια μας. Το βάζετε σε ένα ταψί και με ένα πινέλο το βουτυρώνετε καλά με το λιωμένο βούτυρο. Το απλώνετε ομοιόμορφα μέσα σε ένα ταψί 30Χ40 εκ. περίπου, και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, να πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα. Το βγάζετε από το φούρνο, και το περιχύνετε όπως είναι καυτό, με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου, και να απορροφήσει το σιρόπι.

Ολοκλήρωση του γλυκού:
Σε μία λαμαρίνα ρίχνετε προσεχτικά να μην σας κοπεί, το ψημένο κανταΐφι. Φορέστε το τσέρκι, και εφαρμόστε το σύμφωνα με το πλάτος του κανταΐφι. Αδειάστε την κρέμα γέμισης ομοιόμορφα πάνω στο κανταΐφι, Βάλτε την στο ψυγείο να παγώσει καλά. Αφαιρέστε το τσέρκι, και στολίστε όλη την επιφάνεια της κρέμας με την σαντιγί, με μία μέτρια μύτη του κορνέ. Πασπαλίστε με το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε. Διατηρήστε το στο ψυγείο.

Tips:
Αν δεν σας αρέσει μπορείτε να αφαιρέσετε την καρύδα. Επίσης αν δεν έχετε λαμαρίνα και τσέρκι, μπορείτε να κάνετε τη μισή δόση, και να την φτιάξετε σε ένα πυρέξ, ή μακρόστενη μικρή φόρμα, και όταν έχει παγώσει το κανταΐφι με την κρέμα, ξεκολήστε με μαχαιράκι τα πλαϊνά, και αναποδογυρίστε την σε μία μεγάλη πιατέλα, και ξανά αναποδογυρίστε σε άλλη πιατέλα, ώστε να έρθει πάλι στη σωστή θέση, και μετά κάντε την διαδικασία στολίσματος με την σαντιγί, για την ολοκλήρωση του γλυκού. Μπορείτε ακόμα να το αφήσετε μέσα στο πυρέξ, ή στη φόρμα όπως είναι, απλά θα σας δυσκολέψει να βγει το πρώτο κομμάτι. :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF