Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού

Ένα καταπληκτικό και πρωτότυπο τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, που θα σας ενθουσιάσει σε γεύση και εμφάνιση. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από εμένα, αποκλειστικά για το SintagesPanos.
Υλικά:

Για τη ζύμη:
250 γρμ. αλεύρι σκληρό
200 γρμ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου, και κομμένο σε μικρά κομμάτια.
15 γρμ. ζάχαρη
3 αυγά
10 γρμ. μαγιά μπύρας
αλάτι
1 ασπράδι αυγού για το άλειμμα

Για την γέμιση:
80-100 γρμ. πραλίνα φουντουκιού, (nutella)
Εκτέλεση:

Ζύμη:
Είναι μια ζύμη που απαιτεί τρεις διογκωτικές φάσεις.
Σε ένα μπολ βάζουμε 60 γρμ. αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκουβίτσα, και ρίχνουμε την μαγιά αραιωμένη με λίγο ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε καλά, και φτιάχνουμε μια απαλή ζύμη. Την κάνουμε μπαλάκι, την χαράζουμε ελαφρά σταυρωτά, και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Την βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, και να διπλασιαστεί σε όγκο. Περίπου 2-3 ώρες.
Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα άλλο μπολ, κάνουμε μια λακκούβα, και ρίχνουμε το ένα αυγό με μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε καλά, και ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια, ζυμώνοντας καλά, και προσθέτοντας ένα-ένα τα άλλα δύο αυγά.
Όταν η ζύμη με την μαγιά έχει διπλασιαστεί, την ρίχνουμε στην ζύμη με τα αυγά, και ζυμώνουμε πολύ καλά. Την σκεπάζουμε με την πετσέτα, και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει καλά. Περίπου 2-3 ώρες.
Όταν είναι πλέον έτοιμη, έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ζυμώνουμε και πάλι ελαφρώς με τα χέρια.
Χωρίζουμε την ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη, και τα ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο, σε φύλλο διαμέτρου λίγο μεγαλύτερο από ένα πιάτο.
Τοποθετούμε επάνω στο φύλλο ένα πιάτο ανάποδα, και με ένα μαχαιράκι, κόβουμε το φύλλο στην περίμετρο του πιάτου.
 Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα τρία φύλλα.
Αλείφουμε το ένα φύλλο καλά με την πραλίνα, τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο από πάνω, και συνεχίζουμε με πραλίνα, με το τρίτο φύλλο, πραλίνα ξανά, και τέλος το τέταρτο φύλλο.
Προσεχτικά το σηκώνουμε, και το τοποθετούμε σε λαμαρίνα, που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Τοποθετούμε ένα ποτήρι ανάποδα στο κέντρο, και το κόβουμε στα τέσσερα, από το ποτήρι, και προς τα έξω. Το κάθε τέταρτο, το κόβουμε ξανά στα τέσσερα. (βλ. video)
Κατόπιν πιάνουμε τα δύο κομμάτια με τα δυο μας χέρια, και στρίβουμε το κάθε κομμάτι δύο φορές. Το δεξί χέρι δεξιόστροφα, και το αριστερό, αριστερόστροφα.
Συνεχίζουμε το ίδιο με όλα τα κομμάτια.
Τέλος, τις άκρες από τα κομμάτια που στρίψαμε, τις ενώνουμε μεταξύ τους.
Αλείφουμε με το ασπράδι όλη την επιφάνεια, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C. για 20-25 λεπτά περίπου, να πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα.
Σερβίρετε προαιρετικά με τριμμένο φουντούκι, και σιρόπι σοκολάτας.

Δείτε το video που ακολουθεί, και θα σας βοηθήσει αρκετά στην παρασκευή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF