Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Παντεσπάνι αφράτο

Εύκολο αφράτο και ελαστικό παντεσπάνι για ρολό, ή για βάση τούρτας και γλυκών, και για πολλές-πολλές ακόμα χρήσεις.
Υλικά:
3 αυγά ολόκληρα
90 γρμ. ζάχαρη άχνη
90 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για άρωμα, προαιρετικά:
βανίλια
ή κάποιο άλλο άρωμα, πορτοκάλι, λεμόνι, μαστίχα, κ.λ.π

Για σοκολατένιο:
10 - 15 γρμ. άγλυκο κακάο σκόνη
Εκτέλεση: 
1. Σε ένα μεταλλικό μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το σύρμα να διαλυθούν καλά. (Αν βάλουμε άρωμα, το βάζουμε τώρα).
2. Τοποθετούμε το μπολ σε μπεν μαρί, και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου διπλασιαστεί, και να έχουμε ένα κιτρινόλευκο και αφράτο μίγμα. 
3. Αφαιρούμε από το μπεν μαρί, και δουλεύουμε με το σύρμα, έως ότου κρυώσει εντελώς.
4. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μαρίζ.
(Αν βάλουμε κακάο, το κοσκινίζουμε μαζί με το αλεύρι).
Το μίγμα θα πρέπει να είναι λείο και απαλό, και να μην υπάρχουν κομπαράκια αλευριού.
5. Ρίχνουμε τη ζύμη σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με χαρτί ψησίματος, που το έχουμε βουτυρώσει ελαφρώς με λιωμένο βούτυρο.
 6. Ανοίγουμε τη ζύμη με μια σπάτουλα, σε ένα ομοιόμορφο πάχος 1 - 1,5 εκ. περίπου.
Αν το θέλουμε για βάση τούρτας, κ.λ.π. τότε το αδειάζουμε σε ανάλογο τσέρκι, ή φόρμα, που το έχουμε καλά βουτυρωμένο, και αλευρωμένο.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. μέχρι να ροδίσει. Για φόρμα, ή τσέρκι, δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί καλά.
Αφαιρούμε από το φούρνο, και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε το χαρτί, ή το τσέρκι, και το κόβουμε σε λωρίδες, ή σε δίσκους, ή ανάλογα το πως θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Σημείωση:
Η συνταγή αυτή βγάζει ένα παντεσπάνι φύλλο, μεγέθους λαμαρίνας φούρνου περίπου, ή δυο στρογγυλές φέτες 22-24 εκ. και πάχος ενός εκατοστού περίπου.

Δείτε το video

Πηγή: meilleurduchef.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF