Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Γαλακτομπούρεκο «σπέσιαλ»

Η συνταγή είναι από το "Τα φαγητά της γιαγιάς" και επειδή μου άρεσε και την βρήκα πολύ καλή, την ανέβασα και στο δικό μου blog.
Υλικά:
1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας
600 ml φρέσκο γάλα
400 ml κρέμα γάλακτος
½ φλ. τσαγιού κορν φλάουρ
½ φλ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
3 κ. σ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
4 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 πακέτο (250 γρ.) φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων.

Για το σιρόπι:
700 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
1 πορτοκάλι (τη φλούδα και το χυμό του)
1 κ. σ. χυμός λεμόνι
1 ξύλο κανέλλας

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, όλα τα υλικά για το σιρόπι, τα βράζουμε για 4'- 5', (από την ώρα που αρχίσει να βράζει), αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το κορν φλάουρ, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, προσθέτουμε τις 3 κουταλιές βούτυρο και το χτυπάμε λίγο με τον αυγοδάρτη, μέχρι να διαλυθεί το κόρν φλάουρ.
Συνεχίζουμε ανακατεύοντας συνέχεια, με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά, να πήξει η κρέμα και να γίνει παχύρρευστη.
Την αποσύρουμε από την φωτιά και την σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να μην κάνει πέτσα.
(Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, την χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός).
Παίρνουμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Σ᾿ ένα μπόλ χτυπάμε τ᾿ ασπράδια με το μίξερ να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Στη συνέχεια, σ᾿ ένα άλλο μπολάκι χτυπάμε τους κρόκους και τους ρίχνουμε στη μαρέγκα.
Ανακατεύουμε προσεκτικά, (με απαλές κινήσεις, να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα), να ενωθούν τ᾿ αυγά και τ᾿ αδειάζουμε σιγά - σιγά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας το μείγμα προσεκτικά, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, ή ένα ταψί Ν°34 ή 36 εκ. μ᾿ ένα πινέλο, στον πάτο και τα πλαϊνά του, κι αρχίζουμε να στρώνουμε τα μισά φύλλα, συνήθως 5, τα οποία βουτυρώνουμε πολύ καλά, ένα - ένα και στα πλαϊνά τους.
Ρίχνουμε την κρέμα στα στρωμένα φύλλα και την απλώνουμε να πάει παντού.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα ραντίζουμε με βούτυρο.
Στρώνουμε από πάνω ένα - ένα τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά, πολύ καλά.
Με το πινέλο μπήγουμε τις άκρες, των επάνω φύλλων, στα πλαϊνά του ταψιού, να μπούνε μέσα.
Χαράζουμε το γλυκό παράλληλα και περιχύνουμε µε το υπόλοιπο βούτυρο το φύλλο και τις χαρακιές.
Ραντίζουμε µε μπόλικο νερό, (μην το φοβηθείτε) τα φύλλα στην επιφάνεια και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.
Mόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό, παίρνουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει και μ᾿ ένα κουτάλι, αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά, επάνω στα φύλλα, φροντίζοντας να βραχούν, πάρα πολύ καλά.
Aφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και να πιει το σιρόπι του, χωρίς να το σκεπάσουμε, γιατί θα μαλακώσει το φύλλο, απ᾿ τους ατμούς.

Πηγή: εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF