Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Φωλιά κανταϊφιού με κρέμα και καραμελωμένα μήλα

Μια συνταγή από την εκπομπή του Mega πρωινό μου, με τον Άκη Πετρετζίκη.

YΛΙΚΑ

Για τη βάση
150 γρ. κανταϊφι
50 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα
500 ml γάλα
1 αυγό
100 γρ. ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια

Για τα καραμελωμένα μήλα
4 - 5 ξυνόμηλα
2 βανίλιες ή κανέλα ή γαρύφαλλο
150 - 200 γρ. ζάχαρη
300 ml κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για να φτιάξουμε τη βάση απλώνουμε καλά το κανταϊφι και το βάζουμε στον πάτο και τα πλάγια ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 26 - 28 εκατοστά. 
  2. Γύρω γύρω κάνουμε ένα στεφανάκι αν θέλουμε. Με τη βοήθεια ενός πινέλου στάζουμε το βούτυρο πάνω στο κανταϊφι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 17 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να πάρει όμορφο χρυσό χρώμα. 
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη. Χωρίς να ανακατέψουμε αφήνουμε το γάλα να κάψει και ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα το σιμιγδάλι και το αλάτι. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. 
  4. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε λίγο το αυγό με τον κρόκο για να αφρατέψει, παίρνουμε λίγο από το μείγμα με το γάλα και το ανακατεύουμε με τα αυγά. Ξανά βάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη και είναι έτοιμη η κρέμα μας αφού προσθέσουμε και 1 - 2 βανίλιες.
  1. Για τα μήλα τώρα καθαρίζουμε και κόβουμε στα 8 τα μήλα μας. 
  2. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε πάνω τους αρκετή ζάχαρη. 
  3. Στη συνέχεια βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά μέχρι να κάψει και να βγάλει καπνό. Πετάμε μέσα τα μισά μήλα με όση ζάχαρη έχει κολλήσει πάνω τους. Δεν θέλουμε να τα γυρνάμε τακτικά γιατί θα βράσουν και δεν θα ψηθούν. 
  4. Όταν έχουμε καραμελώσει καλά ρίχνουμε την μισή κρέμα. Θα βράσει και θα αφρίσει να το περιμένετε. Ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι μέχρι να ενωθεί όλη η καραμέλα με την κρέμα και να πάρει ωραίο χρώμα. 
  5. Αφαιρούμε από τη φωτιά, καθαρίζουμε το τηγάνι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μήλα. 
  6. Τέλος συναρμολογούμε το γλυκό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF