Μια εξαιρετική συνταγή από Γάλλο σεφ.
Υλικά:1/4 λίτρο νερό
200 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρμ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά
Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό, το βούτυρο, και το αλάτι σε μια κατσαρόλα, και τοποθετούμε στη φωτιά να βράσει, ανακατεύοντας να λιώσει το βούτυρο.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλο το αλεύρι μονομιάς. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μην αφήσει σβολαράκια. Ανακατεύουμε συνεχώς, ώστε να στεγνώσει εντελώς η ζύμη μας.
Την αδειάζουμε σε ένα κρύο μπολ, και ανακατεύουμε για λίγο να κρυώσει.
Προσθέτουμε ένα αυγό κάθε φορά, και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθεί εντελώς. Κατόπιν προσθέτουμε το δεύτερο αυγό, ανακατεύουμε καλά, και ούτω καθ' εξής προσθέτοντας με αυτόν το τρόπο και τα 4 αυγά. Το αυγό στην αρχή αργεί να ενσωματωθεί, αλλά τελικά με λίγη προσπάθεια, δένει τέλεια με το μίγμα. Αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε ένα μίξερ χειρός, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα.
Η ζύμη για σου, ή εκλέρ, είναι έτοιμη για χρήση, και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως.
Γεμίζουμε μια σακούλα του κορνέ με φαρδιά σχετικά μύτη, και σχηματίζουμε μπαλίτσες σαν μικρό αυγό, πάνω σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Το μέγεθος των σου, το καθορίζουμε ανάλογα πως τα θέλουμε, μικρά σου, ή μεγάλα.
Για να φτιάξουμε εκλέρ, τραβάμε παχές λωρίδες 8 εκ. μήκος περίπου.
Σπάμε ένα αυγό, το χτυπάμε λίγο, και με ένα πινελάκι αλείφουμε την ζύμη απαλά, και προσπαθούμε να ισιώσουμε την "κορυφή" που σχημάτισε η ζύμη κατά το κόψιμο με το κορνέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C. έως ότου η ζύμη φουσκώσει, να φαίνεται κούφια μέσα, και να έχει πάρει ένα απαλό χρυσαφή χρώμα.
Αφού κρυώσουν, τα γεμίζουμε με την κρέμα που επιθυμούμε, αναλόγως τι θέλουμε να φτιάξουμε, τα καραμελώνουμε, ή γλασάρουμε με σοκολάτα, κ.λ.π.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.