Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Biscotti με φιστίκι και σταφίδα

Υπέροχα τραγανά biscotti με σταφίδες και φιστίκια. Μια Ιταλική συνταγή, στην οποία έχω προσθέσει την δικιά μου πινελιά. Η συνταγή έχει μεταφραστεί από εμένα αποκλειστικά για το SintagesPanos.

Υλικά:
350 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/3 κουτ. γλ. αλάτι
175 γρμ. βούτυρο ανάλατο
200 γρμ. ζάχαρη
3 αυγά
2 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
65 γρμ. φιστίκια αράπικα ανάλατα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, (Αυτά με το αφράτο τσόφλι)
100 γρμ. σταφίδες ξανθές
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. στον αέρα.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και το αλάτι.
  3. Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, και τη βανίλια, και χτυπάμε καλά.
  4. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
  5. Η ζύμη θα είναι μαλακή και κολλώδες. Προσθέτουμε τα φιστίκια και τις σταφίδες, και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν.
  6. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Βάζουμε το ένα μέρος σε ένα αντικολλητικό χαρτί αλευρωμένο, και με αλευρωμένα τα χέρια μας, φτιάχνουμε ένα φραντζολάκι περίπου 5-6 εκ. πλάτος, 2 εκ. ύψος, και μακρύ περίπου όσο το ταψή του φούρνου μας. (Με την βοήθεια του χαρτιού, πιάνοντας το από τις δυο πλευρές, και κουνώντας το πάνω-κάτω αντιστοίχως, πλάθουμε άνετα το φραντζολάκι).
  7. Μεταφέρουμε προσεχτικά το χαρτί με το φραντζολάκι επάνω στο ταψί, ή στη λαμαρίνα του φούρνου.
  8. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και το δεύτερο φραντζολάκι, και με το χαρτί το αναποδογυρίζουμε δίπλα στο πρώτο φραντζολάκι.
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-7 λεπτά.
  10. Με ένα πινελάκι, αλείφουμε με λίγο νερό το ψημένο φραντζολάκι,, φροντίζοντας να βραχούν και οι πλευρές. Αυτό θα μαλακώσει την κρούστα, και θα κάνει την κοπή των μπισκότων αρκετά ευκολότερη.
  11. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150° C. στον αέρα πάντα.
  12. Με ένα μεγάλο πριονωτό μαχαίρι ψωμιού, κόβουμε προσεχτικά το biscotti σε ομοιόμορφες φέτες 1 με 1,5 εκ. πάχος το πολύ. Προσπαθούμε να κρατάμε κάθετα το μαχαίρι, ώστε να κοπούν το ίδιο σε πάχος. (Αν είναι σκέτα τα μπισκότα μας, χωρίς σταφίδες, κόβονται ευκολότερα σε 1 εκ. πάχος. Αν είναι με σταφίδες, ή άλλα αποξηραμένα φρούτα, κόβονται σε πιο χοντρές φέτες, σε 1,5 εκ. ώστε να μην μας σπάσουν οι φέτες.
  13. Τοποθετούμε τις φέτες κατά προτίμηση όρθιες στο ταψί, επάνω σε χαρτί ψησίματος, με ένα μικρό κενό 4-5 χιλ. μεταξύ τους, και ψήνουμε στον αέρα, για 20 λεπτά ακόμα.
  14. Αφαιρούμε από το φούρνο, και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Διατηρούνται σε καλά αεροστεγές κουτί για να παραμείνουν τραγανά, για πάρα πολύ καιρό. Τουλάχιστον 2 μήνες.
Μπορούμε να τα κάνουμε σκέτα βανίλιας, ή με αποξηραμένα ψιλοκομμένα κεράσια και φιστίκια, με αμύγδαλα, με κάσιους, με κακάο, με μαύρη σταφίδα, με φιστίκια Αιγίνης, με κράνμπερυ, κ.λ.π.. Γενικά μπορείτε να τα κάνετε με ότι θέλετε.

Μερίδες: 30-35 Biscotti
Tips:
Ένα έξυπνο κολπάκι που σκέφτηκα για να κρατήσουμε όρθιες τις φετούλες στο ταψί σε περίπτωση που είναι λεπτές και πέφτουν, είναι να στερεώσουμε με μια οδοντογλυφίδα δύο φετάκια. Δηλαδή, καρφώνουμε ένα φετάκι όρθιο στην μια άκρη της οδοντογλυφίδα , και ένα στην άλλη άκρη, λίγο πιο πάνω από τη μέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF