Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Torta Capri (Κέικ λεμονιού το original)

Η original συνταγή για το κέικ λεμονιού, (Torta Capri) με υπέροχη σάλτσα λεμονιού, Lemon curd, και αμύγδαλα. Δοκιμάστε την και θα νιώσετε την διαφορά από τις άλλες συνταγές που κυκλοφορούν. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από εμένα αποκλειστικά για το sintagespanos.
Υλικά:

Για την σάλτσα λεμονιού (Lemon curd):
150 γρμ. ζάχαρη
1 κρόκο αυγού

3 μεγάλα βιολογικά αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 λεμόνια (1 κουταλιά της σούπας γεμάτη)
το χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
4 κουτ. σ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι

Για το κέικ, torta capri:
1 1/3 φλιτζ. χοντροκομμένα αμύγδαλα, ή φιλέ αμυγδάλου
1 φλιτζ. ασπρισμένα αμύγδαλα, ελαφρώς καβουρδισμένα
200 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
3/4 κουτ. γλ. αλάτι
250 γρμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρμ. ζάχαρη
2 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 2 βανίλιες
2 κουτ. γλ. εκχύλισμα αμυγδάλου
6 μεγάλα βιολογικά αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:

Σάλτσα λεμονιού, Lemon curd:
Σε μία κατσαρόλα, χτυπάμε ελαφρά τη ζάχαρη, τα αυγά, τον κρόκο του αυγού, το χυμό λεμονιού, και το ξύσμα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Χτυπάμε ενώ το μείγμα θερμαίνεται για περίπου 3-5 λεπτά μέχρι να αρχίζει να πήζει.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κουταλιά-κουταλιά, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε ελαφρά έως ότου λιώσει το βούτυρο, και ομογενοποιηθεί.
Τοποθετούμε τη σάλτσα σε ένα γυάλινο μπολ ή δοχείο με κάλυμμα. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Προσοχή!!
Μην σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη που να αγγίζει τη σάλτσα. Απλά καλύψτε το δοχείο με καπάκι, ή μεμβράνη, ή αλουμινόχαρτο και αφήστε το. Αν σχηματίσει λεπτή κρούστα, αφαιρέστε την προσεχτικά πριν από τη χρήση.

Κέικ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο με άλιωτο βούτυρο, τον πάτο μίας φόρμας 24 εκ. και στρώνουμε μία λαδόκολλα. Βουτυρώνουμε μετά καλά την λαδόκολλα, και τα πλαϊνά της φόρμας.
Πασπαλίζουμε τα μισά από τα τεμαχισμένα αμύγδαλα στο κάτω μέρος, και τις πλευρές της φόρμας.
Βάζουμε την φόρμα στην κατάψυξη, και ετοιμάζουμε το κέικ.
Στο μπλέντερ βάζουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και το αλάτι. Αλέθουμε 15-20 δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνουν σκόνη τα αμύγδαλα.
Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το εκχύλισμα αμυγδάλου, για περίπου 2-3 ​​λεπτά, μέχρι να γίνουν κρεμώδης και να ασπρίσουν.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά για 5 λεπτά, μέχρι να πήξουν και να γίνουν αφρώδη.
Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε το μείγμα αμύγδαλα - αλεύρι με το μείγμα βουτύρου, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μία απαλή κρέμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Αδειάζουμε με ένα κουτάλι τη μισή σάλτσα λεμονιού πάνω στην κρέμα σε περίπου 1,5 εκ. φάρδος λωρίδα, γύρω-γύρω προς στα τοιχώματα της φόρμας, σε μια ομοιόμορφη στρώση. Πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα τεμαχισμένα αμύγδαλα πάνω στην κρέμα.
Ψήνουμε για 50 - 55 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα απαλό σκούρο χρώμα, ελέγχοντας το κέικ με μια οδοντογλυφίδα, ή μαχαιράκι στο κέντρο, και να βγαίνει καθαρή.
Αφήνουμε να κρυώσει, χλιαρό, και ξεφορμάρουμε το κέικ προσεχτικά. Αφού κρυώσει εντελώς, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη ζάχαρη άχνη.
Κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε σε πιατάκι με μία κουταλιά από την υπόλοιπη σάλτσα λεμονιού, αφού την δουλέψουμε λίγο με το σύρμα να μαλακώσει. Αν χρειαστεί την αραιώνουμε με λίγο χυμό λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Print this page

Print Friendly and PDF