Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Παντεσπάνι. (βασική συνταγή)

Υλικά για στρογγυλό τσέρκι 24 εκ.:
130 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρμ. κακάο
5 αυγά
130 γρμ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
1/2 κουτ. γλ. πέκιν πάουντερ
50 γρμ. βούτυρο
άρωμα βανίλιας, ή προτίμησής μας

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, και το πέκιν πάουντερ δύο φορές. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη , το βούτυρο, το αλάτι, και το άρωμα στο μίξερ να αφρατέψουν, μέχρι να ασπρίσουν, ρίχνουμε και το λεμόνι. Ρίχνουμε μέσα λίγο-λίγο το μείγμα κακάο και αλεύρι, και ανακατεύουμε ελαφρώς με μία μαρίζ. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι στρογγυλό ή τετράγωνο, ανάλογα πως το θέλουμε, ή σε παραλληλόγραμμη φόρμα 25Χ30 εκ. περίπου, αφού στρώσουμε ένα χαρτί ψησίματος, και ψήνουμε στο φούρνο για 30 - 40 λεπτά. Ανάλογα τον φούρνο, και το δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Το κόβουμε σε φέτες 1 εκ. περίπου. Φτιάχνει δύο φέτες.

Tips:
Προτιμότερο να το φτιάξουμε μία ημέρα νωρίτερα ώστε να μπορούμε να το κόψουμε πιο εύκολα.
Αν το θέλουμε σκέτο χωρίς κακάο, προσθέτουμε 30 γρμ. αλεύρι στη θέση του κακάο.
Το πάχος του μείγματος πρέπει να είναι 1 εκατοστό περίπου μέσα στην φόρμα άψητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.