Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Κρέμα κάστανο (με κρέμα γάλακτος)

Ένα υπέροχο γλύκισμα. Τρώγεται σκέτη, αλλά χρησιμοποιείται και για βάση γλυκών.
Υλικά:
1 κιλό κάστανα
150 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
150 γρμ. ζάχαρη
50 γρμ. φρέσκο βούτυρο
1 φασόλι βανίλια (ή μια συσκευασία βανιλίνης)

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα κάστανα και τα βάζουμε να βράσουν σε νερό με ελάχιστο αλάτι, για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Αφήνουμε να γίνουν χλιαρά και τα καθαρίζουμε, αφαιρώντας και τις ενδιάμεσες μεμβράνες. Τα περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Σε ανάλογη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και το λοβό της βανίλιας σκισμένο κατά μήκος. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε τον πουρέ του κάστανου. Ανακατεύουμε συνέχεια σε πολύ χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει ομοιογενής πολτός. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Αν θέλουμε την κρέμα πιο ρευστή, προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος. Την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να παγώσει. Σερβίρεται γαρνιρισμένη με ξύσμα σοκολάτας, σαντιγί, ή τριμμένο καρύδι.
Χρησιμοποιείται και ως βάση για γλυκά με κάστανο. Διατηρείται σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο για αρκετό καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.