Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Σάλτσα καραμέλας βουτύρου

Υλικά:
180 γρμ. ζάχαρη
300 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
120 γρμ. γλυκόζη
75 γρμ. βούτυρο αλατισμένο κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι, και ανακατεύουμε να λιώσει η γλυκόζη..
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε σιγά-σιγά λίγη ζάχαρη.
Θα αρχίσει να λιώνει και να γίνεται ρευστή καραμέλα. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε
σταδιακά και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε. (Προσοχή μην την αφήσετε πολύ διότι θα καεί και θα πικρίσει). Οταν λιώσει και πάρει ελαφρύ χρώμα καραμέλας, αδειάζουμε στο τηγάνι το μείγμα γλυκόζης - κρέμας γάλακτος με προσοχή γιατί μπορεί να πιτσιλίσει.Τα βράζουμε μαζί μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 107° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, υπολογίζουμε να τα βράσουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε σε μια λεκάνη, και αφήνουμε την καραμέλα να
κρυώσει ελαφρώς.  Μόλις η θερμοκρασία πέσει στους 35° C (θα πρέπει να την αισθανόμαστε χλιαρή στο δάχτυλό μας), ρίχνουμε το βούτυρο σε κύβους και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην καραμέλα.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και το φυλάμε. Κάνει για πολλές χρήσεις.

2 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.